Felavatták a világ legmagasabb szobrát Indiában, a Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas. Nem sokáig maradhat ez a világ legmagasabb szobra, ugyanis Mumbainál már készül egy 212 méteres alkotás.

Narenda Modi indiai miniszterelnök szerdán felavatta a világ legmagasabb szobrát a Gudzsarát államban lévő Kevadija faluban, a Szardar Vallabhbhai Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas. A 403 millió dollárból felépített szobor egy duzzasztógátra néz, és az „egység szobraként” méltatta szerdai avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki Patelhez hasonlóan maga is Gudzsarát államból származik. A miniszterelnök ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mivel sokak szerint India nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

Egyébként a szoborban 153 méter magasan, körülbelül mellmagasságban kilátó van. A kormányfő azt reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.  

Nem sokáig maradhat ez a világ legmagasabb szobraForrás: Instagram

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India „vasembereként” vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben. Nem sokáig büszkélkedhet a világ legmagasabb szobrának címével a Patel-szobor, ugyanis Mumbainál már épül és 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres lovasszobrát.