50 éve írták le egy papírra, és most több százezer dollárt érhet

2018.11.05. 11:18

Több százezer dollárért kelhet el egy New York-i árverésen Elton John Your Song című számának eredeti kézirata. 

Elárverezik Elton John egyik híres dalának, a Your Song-nak a kéziratát, és a Bonhams aukciósház előzetes becslése alapján akár több százezer dollárt is fizethetnek érte. A kézirat nem kottát tartalmaz, hanem a dal szövegét, ami egyébként Elton John állandó szövegírója, Bernie Taupin munkája. A kézirat azért lehet jelentős gyűjteményi darab, mert ez lett az énekes első igazán nagy sikerszáma 1970-ben. A dal azóta is folyamatosan szerepel Elton John repertoárjában, de közben számos más világsztár, köztük Frank Sinatra, Petula Clark és Lady Gaga is elénekelte. A Bonhams hangsúlyozta, hogy a kézirat, amely kék tintával készült, és szerepel rajta Taupin aláírása is, az egyetlen eredeti példány a dalszövegből.

Elton John Your Song című dalának kézirataForrás: Bonhams aukciósház

A relikviát november 19-én Taupin első felesége, Maxine bocsátja árverésre. Az aukciósház nem becsülte meg pontosan a várható leütési árat, csupán annyit közöltek, hogy hat számjegyű összeget várnak.

Elton John a '70-es évek elején adott interjúiban elmondta, hogy miután megkapta a dalszöveget Taupintól, alig tíz perc alatt megkomponálta hozzá a zenét. John 2013-ban a Rollig Stone magazinnak arról beszélt, hogy a Your Song szerinte tökéletes, és minden alkalommal jobb lesz, amikor elénekli. Én 22 voltam, ő 19, és ez óriási önbizalmat adott – mondta a lapnak annak idején.

A népszerű számok kéziratai rendszerint nagy érdeklődést váltanak ki a gyűjtők körében. Bob Dylan Like A Rolling Stone című számának eredeti kézirata 2014-ben kétmillió dollárért (565 millió forintért) kelt el egy New York-i árverésen. Taupin több más dalszövegének kéziratát – köztük a Diana hercegnő temetésére átírt Candle in the Wind szövegét – is eladja, azokra november 9-én lehet licitálni egy másik New York-i aukción.

további tartalmak a rovatból