Áder János felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét

ÁDER János, Nemzeti Táncszínház
Budapest, 2019. február 15. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes átadásán a Millenáris parkban 2019. február 15-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök péntek este felavatta a Nemzeti Táncszínház új épületét a fővárosi Millenáris Parkban a Budapest Táncfesztivál nyitógálája keretében.
Vágólapra másolva!

Az államfő azt mondta, csaknem 18 éve, 2001-ben a döntéshozókban felmerült, hogy a tánc közössége és közönsége Magyarországon elég nagy és erős ahhoz, hogy ez a művészeti ág ne csak „albérletben” legyen jelen a különféle színpadokon, hanem saját otthonra találjon.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes átadásán a Millenáris Parkban 2019. február 15-én Forrás: MTI/Illyés Tibor

– mondta.

Áder János azt is mondta, az első idők kényszerű megoldásai és az elmúlt esztendők állandó vendégeskedése után most új korszak kezdődhet. Nagykorúságának esztendejében végre elkészült a nemzeti intézmény saját múltjához és hivatásához méltó játszóhelye.

Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita, valamint Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója (j2) és Varga Mihály pénzügyminiszter (j) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök szerint az intézmény küldetése, hogy képviseljen, teret adjon, bemutasson, elbűvöljön, neveljen és kezdeményezzen amellett, hogy folyton fejlődő, inspiráló közeget teremtsen ott, ahol élvonalbeli, nemzetközi hírű magyar tánccsoportok adják egymásnak az öltözőajtók kilincsét.

– mondta Áder János.

Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita (b), valamint Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (b2), Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója (j2) és Zoboki Gábor, a Nemzeti Táncszínházat tervező építésziroda vezető építésze Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A magyar táncművészet mestereiben pedig minden tudás, tehetség és lelkesedés megvan, hogy a puszta falak közé mindenkor maradandó élményt adó előadásokat varázsoljanak” – zárta beszédét a köztársasági elnök Weöres Sándor A tánc című költeményét is idézve.

A péntek esti zárt körű nyitógála után a nagyközönség először szombaton veheti birtokba a Nemzeti Táncszínház új épületét.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gáláról készült felvételt pénteken 21 órától az M5 kulturális csatorna sugározza.

A Nemzeti Táncszínház új épülete, amelyet a Millenáris Parkban ipari épületből kifejezetten táncelőadásokra építettek át 4,6 milliárd forintos állami forrásból, egy nagy és egy kisebb teremben összesen mintegy 500 nézőt tud befogadni.

Közös fotó a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes átadásán a Millenáris Parkban 2019. február 15-én. Elöl Áder János köztársasági elnök (j4) és felesége, Herczegh Anita (j5), valamint Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója (j6) és Varga Mihály pénzügyminiszter (b3), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gálaműsorral kezdődő Budapest Táncfesztivál összesen 24 előadással és kilenc premierrel várja a közönséget február 15. és március 2. között.