Engedély nélkül használták az Omega slágerét egy brit sorozathoz

1978 Omega együttes, Kóbor János
Vágólapra másolva!
Egy új brit tévésorozat reklámozásához használták fel az Omega együttes – külföldön biztosan a legismertebb – számát, a Gyöngyhajú lány-t.
Vágólapra másolva!

Legutóbb tavaly nyáron használták az Omega Gyöngyhajú lány című slágerét engedély nélkül. Akkor egy amerikai mozifilm előzetesébe került, most pedig a britek teremtettek vele nagyon jó hangulatot egy új, krimisorozatuk trailerében.

Az Omega menedzsere, Trunkos András a Blikknek félig-meddig viccesen elmondta, „egy angliai rajongó jelezte, hogy az eredeti felvétel részleteit hallotta a The Bay című új ITV-sorozat előzetesében. Azóta mi is megnéztük. Jó a zenéje.”

A britek a dal 1969-es verzióját használták,

és a trailerben még hallani is Kóbor János hangját. Egyébként a hangfelvétel a Hungaroton Records tulajdona, és a főszerkesztőjük, Reisz Ildikó azt mondta, „ha tudtunk volna róla, a zenekart és a szerzőket is értesítjük. Az ITV a tudomásunk és hozzájárulásunk nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány részleteit. Eljárunk az ügyben, többet nem mondhatok.” Közben az Independent Television (ITV) szóvivője azt állítja, hogy az általuk használt arcíhvum jogtisztaságát érvényes keretegyezmény szavatolja. Ez az egyezmény pedig nem írja elő, hogy engedélyt kellene kérniük az eredeti tulajdonostól.

Százmilliós lehet a magyar zenekar kára

Éveken keresztül lopta meg az Omegát egy német férfi, aki annak idején az együttes zenéjének külföldi terjesztésével foglalkozott. Hosszú éveken keresztül tette zsebre az Omega jogdíjait egy német férfi, aki úgy árusította ki a zenekar lemezeit Dél-Amerikában, hogy Benkő Lászlóéknak semmit nem adott a bevételből.

Kóbor János a lapnak azt mondta, „sosem gondoltam volna, hogy krimihez is passzol a Gyöngyhajú lány, de szerintem eltalálták a képkockák hangulatát”. Azt is elmondta, hogy az internetes letöltések korában nem tartja életszerűnek az előzetes engedélykérést, mivel „utólag úgyis minden rendeződik, és

Az viszont hízelgő, hogy a brit tévések is a 69-es felvételt használták” – mondta Kóbor János. Ha mégis fizetnie kellene a brit tévétársaságnak, akkor abból az összegnek a felét a tulajdonos, tehát a Hungaroton Records kapná, a másik fele pedig két részre oszlana, a dalszerzőkre és az előadókra. A Gyöngyhajú lány zenéjét Presser Gábor, szövegét pedig Adamis Anna írta.