Koncerttel emlékeztek Michael Jacksonra testvérei a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az immár hagyományos Paloznaki Jazzpiknik nyitó napját a Jackson testvérek fellépése tette emlékezetessé, persze remekelt a magyar felvezető banda, a Peet Project is.
Vágólapra másolva!

A Peet Project nem egy hagyományos formáció, hiszen a funk, pop, jazz zenei világát megjelenítő hangszerek - szaxofon, billentyűsök - mellett a hegedű is kiemelt szerephez jut. A huszonéves fiatalok alkotta csapat már évek óta visszatérő vendége a legnagyobb tengerentúli jazz fesztiváloknak és a számos elismerés mellett még a legendás szaxofonossal, Dave Kozzal is készítettek egy felvételt, amely hetekig fönn volt a Billboard Smooth Jazz Top 30 listáján. Paloznaki koncertjük záróbetétje pedig egy olyan fergeteges Jackson dalokból álló mix volt, amelytől leesett a produkciót kísérő közönség álla. Méltó felvezetése volt tehát az est nagy dobásának, a Jacksons testvérek fellépésének.

A Peet Project Forrás: Chripkó Lili

A The Jacksons, sajnos már Michael nélkül

Nem volt időhúzás, várakoztatás, a zenekar pontban 9-kor a színpadon állt.

A frontot a 4 testvér, Jackie, Jermaine, Marlon és Tito, foglalta el és a bemelegítő lendületes slágermix mellett ízelítőt kaptunk legendás tánctudásukból is.

Persze az idő nem múlt el felettük sem nyomtalanul, így az első 20 perc igen intenzív énekes-mozgásos blokkját egy néhány perces videóösszeállítás szakította meg. Ebben Jackson mama és az egykori Jackson 5 producer papa mesélt a fiúk gyerekkoráról. Legendás producerek mondták el, milyen nehéz is volt az indulás a '60-as '70-es évek Amerikájában.

A Jacksons paloznaki fellépése Forrás: Chripkó Lili

Ruhacsere után is sorjáztak a slágerek, a végig gitározó Tito önálló blokkot kapott és persze nem maradtunk Michael emlékek nélkül sem, hiszen a kivetítőn szinte folyamatosan látni lehetett a Jackson família ritka fotóit a család több mint 55 éves zenei múltjáról és résztvevőiről. A közönség érezhetően beindult, amint Michael egy-egy legendás szerzeményét játszották testvérei, a legmeghatóbbra a Wanna Be Startin Something sikeredett.

Volt múltidézés is,

amikor egy blokkban nyomták le a Jackson 5 első négy toplista vezető slágerét,

amelyek 1970-ben, vagyis egy esztendőn belül szinte háromhavonta lökték a slágerlisták élére a fiúkat, alapozva meg gyakorlatilag a következő 50 év sikerszériáját. Pörgött tehát az ABC mellett, az I'll be there épp úgy, mint az I want you back és a The love you save.

A színpadon a Jacksons Forrás: Chripkó Lili

A másfélórás koncert egyik legemlékezetesebb pontja volt a zenészek bemutatása. A kísérők mindegyike olyan hihetetlen intenzítású 20-30 mp-es szóló tolt a nézők képébe basszusgitáron, szólógitáron, dobokon és billentyűsökön, hogy szinte folyamatos volt az üdvrivalgás. A Jackson testvérek profi produkciót mutattak be a piknik első estéjén. Tették mindez annak ellenére, hogy a koncert hangosítása, különösen az ének "elkeverése" olyan szinten torzította el és tette gyakorta élvezhetetlenné a dalokat, hogy az néha már fülsértő volt. Mindezek ellenére üdítő volt látni, hallani, amint megelevenedtek az elmúlt 50 év Jackson slágerei.

A 2. nap folytatása: acid jazzbe oltott táncos slágerek

A második nap estéjének nagyszínpados sztárja a

The Brand New Heavies lesz. A '80-as évek új stílusának egyik úttörő zenekara.

Persze nem ezen a néven játszottak eleinte instrumentális jazzt, csak az évtized vége felé vették fel mostani nevüket, amikor első lemezük kiadójával szerződtek. Az áttörést 1994-es Brother Sister, majd az 1997-es Shelter nagylemezük hozta meg, hiszen mindkettő bekormányozta magát a brit albumlisták első 5 helyének egyikére. És valószínűleg felcsendül majd '94-es nagy slágerük is, a Dream on Dreamer.

A The Brand New Heavies felvezető produkciója pedig Little G Weevil fellépése lesz.