Nemzetközi díjat kapott a Ludwig Múzeum

2019.03.14. 14:03

A budapesti Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum Permanens forradalom. Kortárs ukrán művészet című, 2018-as tárlata nyerte el a Global Fine Art Awards You-2 elnevezésű közönségdíját.

Közönségdíjat kapott a budapesti Ludwig Múzeum tavalyi tárlata. A Permanens forradalom. Kortárs ukrán művészet című, 2018-as tárlat a Global Fine Art Awards You-2 elnevezésű közönségdíjat kapta meg. A Global Fine Art Awards évente kiosztott elismeréseit tizenhárom kategóriában ítélik oda, amik között különféle művészettörténeti korszakokra és műfajokra fókuszáló egyéni és csoportos válogatások egyaránt helyet kaphatnak. A jelölteket és a kategóriák díjazottjait egy szakértőkből álló csoport választja ki, a közönség pedig nyilvános szavazáson két díjat is odaítél.

„Ez egy nagy, szép születésnapi ajándék. A nemzetközi elismeréssel egy több éves koncepciózus munka eredménye érett be, amivel a régió kortárs művészetét igyekszünk bemutatni” – írja a múzeum közleményében az igazgató, Fabényi Julia. Az elismerésre ezúttal 31 ország 94 tárlatát jelölték.

Magyarországról első ízben került be kiállítás a nemzetközi válogatásba. A Permanens forradalom. Kortárs ukrán művészet című kiállítás kurátorai Alisza Lozskina, Fabényi Julia és Konsztantin Akinsa voltak. A Ludwig Múzeum közleménye azt írja, a zsűri egy-egy projekt vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékelte. A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a szervező non-profit intézmény legyen, a kiállítás ismeretterjesztés és edukációs szempontból kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint, hogy nemzetközi együttműködésen alapuljon. A Global Fine Art Awards díjait helyi idő szerint kedd este adták át ünnepélyes keretek között New Yorkban. A You-2 közönségdíjat a Ludwig Múzeum tárlatának kurátorasszisztense, Popovics Viktória vette át.

további tartalmak a rovatból