Díjat kapott Vidnyánszky Attila

2019.05.28. 14:23

Gazdag programmal várják a közönséget az idén nyáron is a szabadtéri színházak, amelyek műsorán színházi bemutatók, táncprodukciók, koncertek és kiállítások szerepelnek. A nyári évadnyitó alkalmából díjat kapott a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila.

Az idei évadra is nagyon gazdag programmal készülnek a szabadtéri színházak. A nyári színházi évadot a hét elején nyitották meg Budapesten. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a megnyitón elmondta, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségét 22 éve hívták életre, és jól látszik, hogy azokban a városokban, ahol szabadtéri színházak működnek, 
a nyári idegenforgalom fellendül, azért választják ezeket a városokat a turisták, mert kulturális élményt is kapnak.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitójánForrás: MTI/Soós Lajos

Azt is elmondta, hogy a magyar állam ezeknek az intézményeknek működési támogatást nyújt: a tao-támogatási rendszer kivezetése után létrehozott előadó-művészeti többlettámogatási rendszer elsők között gondoskodott a szabadtéri színházakról. Fekete Péter azt mondta, a támogatás két részből áll.  Az első az alaptevékenységre fordítható. Második lépcsőben pedig egy pályázati, célirányos feladatelosztási rendszerben nyújtanak támogatást, amelyre 22 témakörben pályázhatnak a színházak. Az első körben, az alapműködésre, a szövetség valamennyi tagja magasabb összeget kapott a 2017-ben igénybevett tao összegénél.

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke, a Jurisics Művelődési Központ, Vár és Kőszegi Várszínház igazgatójaForrás: MTI/Soós Lajos

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyi évben tagjaik 42 új bemutatót hoztak létre, összesen 593 előadást tartottak és 328 ezer látogatót fogadtak,  idén ez a szám várhatóan növekedni fog. Azt is elmondta, hogy ezek a színházak speciális helyszíneken működnek, ami már önmagában inspirációt ad, és akkor kínálnak színházi élményt, amikor más nem, hiszen a kőszínházak nagy része zárva tart. A szövetség 2007-ben alapította az Amfiteátrum-díjat azzal a céllal, hogy elismerje azok munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel sokat tettek a magyar szabadtéri színházi kultúráért. Az elismerést 2017-től, emlékezve a szövetség alapító elnökére, Gedeon József Amfiteátrum-díjnak hívják.

Idén Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója kapta a Gedeon József Amfiteátrum-díjatForrás: MTI/Soós Lajos

Idén az elismerést Vidnyánszky Attilának ítélték oda, aki már 2004-től részt vett a szövetség tagszínházainak munkájában. Legtöbbször a Gyulai Várszínházban rendezett, de a Beregszászon, Gyulán, Debrecenben, vagy a Nemzeti Színházban létrehozott előadásaival eljutott a Kőszegi Várszínház, az Esztergomi Várszínház, a Szentendrei Teátrum, az Agria Nyári Játékok és a Szarvasi Vízi Színház színpadaira is. Vidnyánszky Attila a díj átvételekor elmondta, hogy idén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdáskirálynő-t állítja színpadra, játsszanak Debrecenben, Szarvason, Gyulán, Kisvárdán, és Esztergomba készülnek a Csíksomlyói passióval.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatójaként elmondta, hogy Ilovszky Béla színházi fotós 40 év ördögszekéren című kiállításával kezdik május 31-én az évadot, amelyben 4 bemutató látható, köztük a Csoportterápia című produkció. Kelemen Csaba, az Agria Nyári Játékok igazgatója elmondta, hogy az idén 44 éves színház 44 előadással készül, köztük 5 bemutatóval, és 20 év után megújult az Egri csillagok című előadás. Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta, hogy 2 nagyszabású előadást tűztek műsorra az idén: Szarka Gyula-Szálinger Balázs Zenta 1697. című rockoperája a zentai csatáról augusztus 14-én, míg a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkciója augusztus 19-én látható. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, hogy kétnapos programsorozattal hívják fel a figyelmet Weöres Sándor életművére. 15. alkalommal rendezik meg a nemzetközi Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hét keretében pedig erdélyi színházak mutatkoznak be. Azt is elmondta, hogy 70-80 program, köztük 5 bemutató várja a látogatókat. Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: a június 21. és 29. között megvalósuló 31. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján 9 nap alatt 30 produkciót láthat a közönség. Nagy Viktor, a Kultkikötő ügyvezetője elmondta, hogy a 14 éve működő színház Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban van jelen, és az idei évben a családi programokra helyezik a hangsúlyt.

120 programmal készül a 15 hetes budapesti fesztivál

Nicola Benedetti és a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar, Nigel Kennedy hegedűvirtuóz, José Cura, Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Miklósa Erika, Rálik Szilvia, Marcelo Álvarez, Vittorio Grigolo, a Hervé Koubi Társulat, a Novoszibirszki Állami Akadémia Opera és Balettszínháza, a Sukhisvili Grúz Nemzeti Balett. Ezek csak a legnagyobb nevek és társulatok az idei Budapesti Nyári Fesztivál programkínálatából.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy körülbelül 130 programmal várják az érdeklődőket a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Három nagy nemzetközi társulat lép fel a fesztiválon, amelyre nyolc világsztár is érkezik. Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója elmondta, hogy az idén 50 éves színház 5 bemutatót tart. Vecsei H. Miklós, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője pedig elmondta, hogy az idei programban a Sztalker Csoport előadásai is láthatók lesznek, öt másik előadás és egy ősbemutató mellett.

további tartalmak a rovatból