Régi vágyam lobban - erre érdemes figyelni szerdán a VOLT-on

Volt fesztivál 2019 0. nap 06.26. kedd
Vágólapra másolva!
""Nyár,A régi vágyam egyre jobbanLobban,De vár, még egyre vár.KárÍgy késlekedned, mert az éj setétül."
Vágólapra másolva!

Szavalja fennhangon, minden ifjú állampolgár, rozétól kicserzett, szomorú hangon és már kontráz is rájuk a sok-sok csenevész középkorú úr, akik sátraikból előbújva, kezükben hajszesszel a legyőzhetetlennel harcolva újra elsiratják ifjúságukat. Ez a nem feltétlenül egyívású sokaság is képes azonban csapattá érve Kosztolányit dudorászni, ami egyedül annak a bődületes melegnek köszönhető, amelyre szavak nem igazán léteznek. Igaza lehet annak az időjósnak, aki szerint ez már olyan meleg, hogy nincs értelme semmi másnak,

be kell dobni a gyeplőt, aztán meg kell húzni valami alkoholosat, hátha legalább az idő gyorsabban telik.

Vagy jobb híján a már említett hajszeszt, mi baj lehet, egyszer vagyunk újra fiatalok. Évente.

Na, de előbb-utóbb a magukban még a tegnap csúcspontját a

dúdolgatók is úgy döntenek, hogy inkább a jövőbe tekintenek előre, s előkaparják a tegnapi buliban a kiborult sör felitatására teljesen alkalmatlan, de legalább emiatt elrongyolódott programfüzetkét. Haladóbb szelleműek az ugyanebben a tegnapi buliban szilánkosra tört ájfonjuk olvashatatlan kijelzőjét nyomkodják izzadt homlokkal, hátha bejön a Volt app.

"Mámmámmáá-mámmámáriámá" - énekli egy boldog fiatal Fotó: Rockstar Photographers

Mutatóujjunkat lágyan megnyálazva, a füzet lapjait lapozgatva láthatjuk, hogy ma valami nagyon merész dolog készül Sopron határában. Úgy tűnik, hogy a szervezők újra nekifutnak a tavalyi Nagy Tervüknek, amely szerint nem csak a Lővérekből,

de az egész bánatos Alpokból kiűzik az élővilágot.

A tavalyi ördögvillákat és ördögütvefúrókat ugyanis nyugodtan leszázalékolhatjuk, a mai napra ördögatommeghajtású-tengeralattjáróra lesz szükségünk. Legalábbis a Nagyszínpad programjából az derül ki, hogy 2019-ben már az első napon lerongyolják az egész szerkezetet úgy, ahogy ott van.

Helyi idő szerint 17 órakor érkezik a Mikulás szomszédjából, Van Damme kamionos karrierjének első botladozó lépteinek helyszínéről (értsd, Svédországból) az Amaranthe. A Nagy Internetes Enciklopédia vonatkozó szócikke szerint egy (hadd fordítsam) erő fém műfajában brillírozó csapatról van szó. Nos, a power metal a hagyományos (!) Heavy metal, a speed metal és némi szimfonikus elemek (!) elegyét jelenti - a legvégén egy leheletnyit megfűszerezve, mintegy megbolondítva az egészet, csak az íze kedvéért egy kis halálmetállal. Na most ezt képzeljük el a délutáni 35 fokban, egy puszta kellős közepén. Hát megkapó élmény lesz, amilyet nem csak ritkán élhet meg az ember, de ráadásul igazán őszintén ritkán is kíván magának. Az Olof Mörk vezette, idén 11 éves (mondjuk úgy) együttes minden valószínűség szerint el fogja pusztítani azokat, akik a színük elé járulnak.

Fiatal lányok mosolyognak a Hűség Városa melletti tisztáson egy rózsaszín járműben Fotó: Rockstar Photographers

Na most az a helyzet, hogy ők nem zárják, hanem éppen ellenkezőleg, nyitják a Nagyszínpadot a mai napon. Tehát utánuk van még más is. Ez a más pedig mindenki számára ismerős lehet, aki valaha is volt tinédzser a kilencvenes években és érzte úgy, hogy az életét darabokra szelik. A Terminátor egykori kormányzóságból érkezik hozzánk Shaddix úr és zenei formációja, a Papa Roach, akiknek valaha volt legnagyobb slágere kezdődik úgy, hogy "cut my life into pices" és így tovább. Ha akad valaki, aki ismeri ezt a slágert, több mint valószínű, hogy kb. ennyit ismer a dalszövegből. Nem mondom, hogy kevés, de azért ahhoz sem elegendő, hogy a koncertlátogató felhőtlenül végigbömbölje az énekessel. Mindenesetre, bárhogyan is történjék a mai napon, érdemes belenézni abba, hogy mit gondolnak ezek a meglett amerikai legények a rockzenéről. Ormótlanul hörögni, visongatni, acsítani, varacskosan ásítani, böszmén hápogni ők is tudnak.

Már ezért érdemes.

Meg amúgy lesz még Cypress Hill és Slipknot is, de most hadd ne ragadjunk le a Nagyszínpadnál, a végén még olyanok leszünk, mint az öreg, beszűkült Mester, aki egyedül már csak annak a kevéske közönségének játszik, akik még akkor is kitartanak mellette, amikor már bőven felnőtt pelenkába csomagolva kapaszkodik a mikrofonba.

Eligazodást segítő felirat a rendezvény területén, amely egyúttal a rendezvénynek otthont adó városra is utal finoman Fotó: Rockstar Photographers

Ennek szellemében javasoljuk, hogy aki teheti látogasson el a lenyugvó Hold fényében, hajnali fél háromkor a Pixánál vendégeskedő Youtube-raphuszárok előadására. Ez lesz az AK26 nevezetű testvérpár félplébekkelése. Ha ön nem fiatal, akkor fogalma sincs arról, hogy most kikről van szó.

Amennyiben viszont fiatal akar lenni, elmegy erre a programpontra szépen a Liget nevű helyszínre és élvezi, hogy fiatal.

Emellett persze érdemes lehet biztosra menni, a tutira bazírozni és a lassan másfél évtizede stabilan fesztiválhangulatot teremtő, egykor a Petőfi Rádió szárnyai alól előbukkanó bandák koncsertóit jó mélyen magunkba szívni. Ilyen pölö a Péterfy Bori bandája, az Ocho Macho, de akár még a Qualitons is. Hibázni ezzel a nappal nem lehet. (Hopp, ebben a pillanatban haladtunk el Beled mellett és láttuk a kisdolog-szünetre leparkolt Kartell-turnébuszt, úgyhogy felhívjuk a figyelmet a megöregedni képtelen Ganxsta Zolee hepajkodására is. Reméljük minden rendben a prosztatával, fiúk!)

A holnapi viszontátásra!