Világsztárok a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2019.11.06. 14:53

Világsztárokkal, klasszikus zenei koncertekkel, opera-, balett- és tánc- és színházi előadásokkal, jazz programmal és kiállítással is várja a közönséget a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

A 2020-as lesz sorban a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amit április 3. és 19. között rendeznek majd meg. A nyitóelőadás a – fesztiválhoz hasonlóan – négy évtizedes múltra visszatekintő Győri Balett és Lajkó Félix közös Giselle-bemutatója lesz. A programok között szerepel Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operájának magyarországi bemutatója, valamint áriaestet ad a világ vezető bel canto énekese,  Lawrence Brownlee, és az elmúlt évtized egyik legfontosabb szopránja, Kristine Opolais is. A rendezvényről tartott szerdai sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és a BTF operatív testületének elnöke azt is elmondta, Bach Máté-passiójával áll színpadra az 50 éve működő belga együttes, a Collegium Vocale Gent és világhírű alapító karmestere, Philippe Herreweghe.

Az idei BTF első napjaibólForrás: Facebook.com/BudapestiTavasziFesztival - Csibi Szilvia

A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője elmondta: 

Liszt Ferencet egy 24 órás, 40 zongoristát felvonultató maratonnal ünnepli a fesztivál,  míg Beethoven születésének 250. évfordulójáról többek között a dél-koreai Ji zongoraműsorával, a Sárik Péter Trió koncertjével, valamint Lukács Miklós és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyével emlékeznek meg. A BTF egyik különleges helyszíne lesz a Rákóczi téri vásárcsarnok, ahol Astor Piazzolla María de Buenos Aires című tangóoperájából Máriák városa címmel lesz látható egy rendhagyó előadás, a főszerepben Miklósa Erikával.

Káel Csaba azt is mondta, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el évtizedekkel ezelőtt a magyar kultúra egyesítését a vasfüggönyön túl élő nagy magyar művészek hazahívásával. A BTF feladata ma is hasonló: a külföldi sztárok Budapestre invitálása mellett a magyar kultúra egységes bemutatása – hangsúlyozta Káel Csaba, aki ezzel kapcsolatban kiemelte a programból Liszt Ferenc Sardanapalo című operatöredékének előadását. A hosszú lappangás után először 2018-ben bemutatott darabot a Staatskapelle Weimar adja elő, egy olyan együttes, amelyet még maga Liszt Ferenc is vezényelt.

további tartalmak a rovatból