November 13-án, azaz ma van a magyar nyelv napja. Ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna pedig a nap folyamán bejátszásokkal, este stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Ma van a magyar nyelv napja, és ez alkalomból az Anyanyelvápolók Szövetsége gálaműsorral, az M5 kulturális csatorna pedig egész nap bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral készül. Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt. A gála a Pesti Vigadóban lesz, ahol átadják a szervezet 2019-es elismeréseit, a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet és a Deme László-ösztöndíjat. Szintén kihirdetik a Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek!, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége országos pályázatának elismeréseit. A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lépnek fel.

Az M5 kulturális csatorna napközben több olyan, 4 perces anyagot sugároz, amiben külhoni és anyaországbeli kulturális szereplők vallanak a magyar nyelvhez fűződő kapcsolatukról. A csatorna 19 órakor 26 perckor stúdióműsorral jelentkezik, amiben a magyar nyelv történetével, nyelvjárásaival, valamint a nyelvújítással foglalkozik ismert kulturális szereplők részvételével.