Egy magyar dervis Közép-Ázsiában - Vámbéry Ármin kalandfilmbe illő élete

2019.12.13. 16:15

Vámbéry Ármin keletkutató, turkológus életútját mutatja be a Ybl Budai Kreatív Ház legújabb ingyenes kiállítása, „Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin" címmel. A kiállítás részletesen, pontosan és a történelmi hitelesség igényével meséli el Vámbéry Ármin különleges életútját. A híres keletkutató életét és munkásságát összegyűjtött írásai, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, ereklyéi, személyes levelezései mutatják be a látogatónak.

Vámbéry Ármin szegény dervisnek öltözve valahol egy turkesztáni karavánszerájbanForrás: Wikipedia

A Magyarok a Selyemúton sorozat második állomásaként megvalósuló tárlat a sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát lehet megismerni a kiállításból. A tárlat egy múzeumi túra keretében az egész korszak érdekes perspektíváját mutatja be.Berendezett, autentikus szobarészletek, a múlt ismeretlen, keleti vidékének elfeledett tárgyai, és az akkori mindennapi élet panorámáját illusztráló hatalmas, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a látogatókat. A két nagyterem között török és távol-keleti zene szól a háttérben.

Vámbéry Ármin utazásaiForrás: Wikipedia

A kurátorok, Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik a tárlat anyagát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatták.A PAIGEO Alapítvány támogatásával megvalósuló kiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek a sokoldalú Vámbéryvel, aki világutazó, akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság alapító tagja, sikeres író és nemzetközileg ismert politikai szakértő volt- írják a közleményben.

Az Egy magyar dervis Közép-Ázsiában - a keletkutató Vámbéry Ármin című ingyenes tárlat 2020. január 26-ig látogatható az Ybl Budai Kreatív Házban. 

Reggeli egy kis pezsgővel

A kiállítás mellett egész nap üzemel a Ybl Budai Kreatív Ház vendéglátótere, a Felix Kitchen& Bar, ami most egy ünnepi újdonsággal készül: különleges pezsgővel egybekötött reggelit kínálnak, azaz "Champagne reggelit".

Felix, champagne reggeliForrás: Bognár Bogi - Socially

A Felixben több mint 50 féle francia champagne elérhető, amik között vannak ritka, évjáratos tételek is, ami hazai viszonylatban hiánypótló. A többszörösen díjnyertes, nagy múltú Charles Heidsieck ház komplex ízvilágú, selymes buborékokkal teli Brut Réserve-je és az élénk, gyümölcsös Rosé Réserve nemcsak az értők kedvence, de gazdag karakterével ételpárosításokhoz is tökéletes választás. A Champagne reggeli minden nap 11:30-ig érhető el.