Egy magyar dervis Közép-Ázsiában - Vámbéry Ármin kalandfilmbe illő élete

Vámbéry Ármin szegény dervisnek öltözve valahol egy turkesztáni karavánszerájban
Vágólapra másolva!
Vámbéry Ármin keletkutató, turkológus életútját mutatja be a Ybl Budai Kreatív Ház legújabb ingyenes kiállítása, „Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin" címmel. A kiállítás részletesen, pontosan és a történelmi hitelesség igényével meséli el Vámbéry Ármin különleges életútját. A híres keletkutató életét és munkásságát összegyűjtött írásai, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, ereklyéi, személyes levelezései mutatják be a látogatónak.
Vágólapra másolva!
Vámbéry Ármin szegény dervisnek öltözve valahol egy turkesztáni karavánszerájban Forrás: Wikipedia

A Magyarok a Selyemúton sorozat második állomásaként megvalósuló tárlat a sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát lehet megismerni a kiállításból. A tárlat egy múzeumi túra keretében az egész korszak érdekes perspektíváját mutatja be.

Berendezett, autentikus szobarészletek, a múlt ismeretlen, keleti vidékének elfeledett tárgyai, és az akkori mindennapi élet panorámáját illusztráló hatalmas, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a látogatókat.

A két nagyterem között török és távol-keleti zene szól a háttérben.

Vámbéry Ármin utazásai Forrás: Wikipedia

A kurátorok, Kelecsényi Ágnes és Kovács Nándor Erik a tárlat anyagát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményéből válogatták.

- írják a közleményben.

Az Egy magyar dervis Közép-Ázsiában - a keletkutató Vámbéry Ármin című

ingyenes tárlat 2020. január 26-ig látogatható

az Ybl Budai Kreatív Házban.

Reggeli egy kis pezsgővel

A kiállítás mellett egész nap üzemel a Ybl Budai Kreatív Ház vendéglátótere, a Felix Kitchen& Bar, ami most egy ünnepi újdonsággal készül: különleges pezsgővel egybekötött reggelit kínálnak, azaz "Champagne reggelit".

Felix, champagne reggeli Forrás: Bognár Bogi - Socially

A Felixben több mint 50 féle francia champagne elérhető, amik között vannak ritka, évjáratos tételek is, ami hazai viszonylatban hiánypótló. A többszörösen díjnyertes, nagy múltú Charles Heidsieck ház komplex ízvilágú, selymes buborékokkal teli Brut Réserve-je és az élénk, gyümölcsös Rosé Réserve nemcsak az értők kedvence, de gazdag karakterével ételpárosításokhoz is tökéletes választás. A Champagne reggeli minden nap 11:30-ig érhető el.