Szirtes Ági drámai vallomása: állandóan megalázta Gothár Péter, szívbeteg lett tőle, és elégtételt érzett, hogy lebukott

Szirtes Ági színésznő
Szirtes Ági színésznő
Vágólapra másolva!
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy drámai vallomásban beszélt Szirtes Ági Kossuth-díjas színésznő, a Katona József Színház művésze Gothár Péterről. A Katona eddig egyetlen színészének sem engedték meg, hogy színházuk botrányáról nyilatkozzon. Mint részletesen beszámoltunk: Gothár Péter szexuálisan zaklatott egy színésznőt, Máté Gábor igazgató egy évig megpróbálta mindezt eltitkolni, végül kiderült, és Gothárt el kellett küldeniük. Mivel a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is érdemben a Katonát vezető Máté Gábor-Gothár Péter-Ascher Tamás hármas irányította, ezért a Színművészeti is megpróbálta eltussolni az ügyet. Kiderült akkor más is: Gothár éveken át kínozta, megalázta színészeit. De erről a színházi szakmából csak nagyon kevesen, például Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vagy Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszélt. A Katona színészeinek megtiltotta Máté Gábor, hogy bármit is mondjanak. Szirtes Ági most viszont megszólalt.
Vágólapra másolva!

A Klubrádiónak adott interjút a Katona József Színház színésznője, amiből a Blikk közölt részleteket.

Idézzük mi is, mit mondott a Kossuth-díjas színésznő Gothárról:

"Lehet, hogy végül eredményre jutott, de engem nagyon, nagyon kikészített a módszerével. Hogy azt gondolta, hogyha egy embert megaláz, meg piszkál, meg kiabál vele, akkor annyira kifordul az ember az emberi mivoltából, hogy az arra készteti, hogy túllépjen a saját határain és jól játsszon" - mondta a színésznő

Szirtes Ági színésznő Fotó: Marton Szilvia - Origo

Arra a kérdésre, hogy ilyenkor nem szólt-e Gothárnak, Szirtes Ági azt mondta:

"Hát nem, mert az ember jól akar játszani. De vannak olyanok, akik visszapofáztak, igen."

Szirtes Ági azt is mondta a Klubrádiónak, hogy Gothár olyat is mondott neki, amivel kimondottan megalázta, de - érthetően - nem akarta elárulni, mi volt az.

A műsorból az is kiderült: a Gothár-ügy kirobbanása után elégtételt érzett a színésznő.

Gothár Péter Fotó: MTI

A Katona József Színház a rendszerváltást megelőző és követő hosszú években az ország feltehetően legjobb színháza volt, ráadásul sikerrel vendégszerepeltek szinte az egész világon. A nyolcvanas években a két nagy rendező, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor együtt irányította (ez volt az úgynevezett aranykor), majd Székely Gábor lemondása után Zsámbéki egyedül vezette a színházat. A Katona Zsámbéki vezetése alatt is megőrizte tekintélyét. Kilenc éve vette át Máté Gábor a Katona József Színház igazgatását, Ascher Tamás lett a főrendező, és egyre meghatározóbbá vált a színházban Gothár Péter.

Szirtes Ági megszólalásának a hátterét nem ismerjük, nem tudjuk, hogy feloldották-e a nyilatkozattilalmat vagy a Kossuth-díjas színésznő úgy döntött, hogy - nem tudjuk kerülni a közhelyes kifejezést, mert jelen esetben szó szerint erről van szó - megtöri a csendet. A Katona egyetlen művésze sem szólalt meg ugyanis eddig a Gothár-ügyről, azaz a Katona ügyéről.