Így kölcsönöztek szabadságot és vagányságot a zenéjüknek

Szirtes Edina Mókus
Vágólapra másolva!
Közönség előtt rögzítette legújabb dalát Szirtes Edina és zenekara, a Szirtes Folk Band. A zenekar a népzene, a beatbox és a popzene összeolvadásából alkot etno-fúziós zenei világot. A felállás Pilinszky János Tilos csillagon című versének megzenésítésével debütál. Klippremier az Origón.
Vágólapra másolva!

Pilinszky-versfeldolgozással debütál Szirtes Edina Mókus új formációja, a népzene, a beatbox és a popzene összeolvasztásával játszó Szirtes Folk Band. Pilinszky János Tilos csillagon című versének megzenésítését közönség előtt rögzítették. Szirtes Edina a zenekar alakulásáról azt mondta, „ezt a zenekart, ahogy minden zenei művemet, legyen szó szimfonikus zenekarra íródó komplex anyagról, vagy egyszerűbb dallamvilágú alkotásról, a vágy hívta életre. A Szirtes Folk Bandben a kíváncsiság volt a legfőbb hajtóerő, szerettem volna megtapasztalni, milyen a népi brácsa fantasztikusan bizsergető hangzása, ha mellette lüktet a beatbox. Már az első próbán fülig ért a szám, ugyanis

Ez adott további lendületet arra, hogy még milyen hangszerek és muzsikusok tehetnék teljesebbé a zenei világot. Olyan zenészeket kerestem, akik játékukkal lenyűgöző világot teremtenek, és karakteres játékmódjuk azonnal felismerhető.” Az együttesben a magyar könnyű-, jazz- és világzenei életből ismert zenészek játszanak: Papp Endre, Fekete Márton, Dés András, Födő Sándor, Fekete János Jammal, Fenyvesi Márton, Cserta Balázs, Bede Péter és Földes Gábor játszanak.

Fontos, hogy a formáció nem népzenei feldolgozásokat játszik, hanem dalaik az etno-fúzió jegyében születnek: a magyar és más országok zenei motívumkincseiből merítve alkotnak kortárs dallamvilágot. „A számok születésénél is inspirálnak a zenésztársaim, hiszen tudom, hogy egy-egy zenei ötlet általuk milyen virággá fog fejlődni. Emellett a dalok születésénél és az élő fellépéseken is teret engedünk az improvizációnak, ami további szabadságot ad a közös munkának” – mondta Szirtes Edina Mókus.

A Szirtes Folk Band első dalait, köztük a most debütáló Pilinszky-verset is közönség előtt rögzítette, mert azt szerették volna, hogy a közönség ne csak a kulisszák mögé pillanthasson be, de

reakcióikkal és visszajelzéseikkel az alkotói folyamatba is bekapcsolódhassanak.

Szirtes Edina Mókus azt mondta a kiválasztott kiadni tervezett dalokról, sorrendjükről, hogy „nem fontossági sorrendet tükröz az, hogy ezt a dalt hoztuk ki elsőnek. Ezt a feldolgozást éreztem valamelyest közérthetőnek, és bízom benne, hogy a zenénk a vers mondanivalóját és érzését is maradéktalanul megtartotta és továbbadja.”