Várják a jelentkezőket az V. Nemzeti VERSenyre

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete ötödik alkalommal hirdette meg a versmondást népszerűsítő Nemzeti VERSenyt, amelynek elő- és középdöntőjét, az eddigi évek gyakorlatának megfelelően, idén is online rendezik meg. A megmérettetésre 2020. május 15-ig lehet nevezni.
Vágólapra másolva!

Ötödik alkalommal hirdette meg a versmondást népszerűsítő Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete. A verseny célja a versmondás népszerűsítése mellett

a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének megmutatása, valamint a kulturális identitás erősítése.

Az idei év témái között szerepel a járvány és az összetartozás is. A határokon átívelő versmondó és versklip versenyre valamennyi korosztályból várnak minden nem hivatásos magyar versmondót.

A verseny védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. A zsűri állandó tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, munkatársai: Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője és Szabó László kommunikációs szakember, akikhez idén csatlakozik Szűcs Nelli színművész, aki Söptei Andreát, valamint Wiegmann Alfréd rendező, aki a közelmúltban meghalt Kiss László rendezőt váltja.

A két szervező intézmény 2016-ban hirdette meg első ízben a Nemzeti VERSenyt. Az első megmérettetésre több mint 200 versenyző jelentkezett, és hasonlóan nagy arányban jelentkeztek azóta is. A VERSenyt a közösségi oldalakon is nagy érdeklődés kíséri, ahol a versmondás mellett a résztvevők versfilmek és versklipek készítésével mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket. A döntős alkotások százezres nagyságrendű nézőszámot értek el.

Nevezni négy vers megjelölésével lehet,

amelyek (nem magán kiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban jelentek meg. A nevezési feltételek előírják, hogy ezek közül egy a rendszerváltoztatás költészetéhez kapcsolódjon, egy mű az évfordulós Vörösmarty Mihály verse legyen, egy alkotás a karanténhelyzetre tekintettel a bezártság, a járvány, az egészség vagy az összetartozás témájával foglalkozzon és egy magyar költő versét megkötés nélkül, szabadon választhatják a jelentkezők.

A kiírás szerint az első fordulóban a négy választott vers közül az egyiket videóra, telefonra rögzítve kell elmondani és beküldeni. A második fordulóban a továbbjutók egy újabb verset dolgoznak föl a négy közül, versklip formájában. A harmadik fordulóban, a novemberi élő döntőben a legjobbak a Nemzeti Színházban lépnek fel, s az élő online közvetítés során két verssel és versklipjükkel is bemutatkoznak.
A legjobb előadók a pénzjutalmak mellett további értékes díjakban részesülnek. Az érdeklődők itt találnak bővebb információt.

A korábbi évek versklipjei a Nemzeti VERSeny YouTube-csatornáján érhetők el. A Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Kulturális Alap és a „30 éve Szabadon” Emlékbizottság támogatja.