Jó pár millió dollárt tarthat Katy Perry zsebében ez az ítélet

2020.03.18. 16:45

Katy Perry amerikai popsztár Dark Horse című sikerszáma miatt indult plágiumperében új ítélet született: egy amerikai bíróság a korábbi ítélettel szemben úgy döntött, hogy az énekesnő nem követett el szerzői jogsértést.

Új ítélet született Katy Perry – Dark Horse című számához kapcsolódó – plágium-ügyében. Tavaly augusztusban egy másik bíróság elítélte az énekesnőt: nagyon komoly kártérítést, majdnem 3 millió dollárt kellett volna fizetnie Perrynek és kiadójának. Úgy látszik, fordult a kocka, pedig akkor még vesztésre álltak:

Kedden egy amerikai bíróság a korábbi ítélettel szemben úgy döntött, hogy az énekesnő nem követett el szerzői jogsértést.

Tavaly nyáron egy másik bíróság még úgy ítélte meg, hogy Perry a keresztény rapper, Flame 2009-es, Joyful Noise című számának egy nyolc hangjegyből álló zenei futamát kölcsönözte sikerdalához. Christina A. Snyder bírónő azonban felmentő ítéletében úgy fogalmazott, hogy a keresztény rapszám kérdéses zenei futama nem volt sem különösen eredeti, sem ritka hangkombináció. A döntés értelmében Perrynek és csapatának nem kell megfizetnie a 2,8 millió dolláros (890 millió forintos) kártérítést a felpereseknek. Perry ügyvédje, Christine Lepera a zeneszerzők és a zeneipar fontos győzelmeként könyvelte el az ítéletet.

Snyder bíró egyébként a múlt héten a Led Zeppelin együttes Stairway to Heaven című számával kapcsolatos plágiumperben hozott felmentő ítéletet is idézte indoklásában. Az együttes esetében szintén azt vizsgálta a bíróság, hogy egyszerű zenei motívumokért lehet-e szerzői jogokat érvényesíteni. A Dark Horse-ügynek viszont még nincs vége, a felperesek ugyanis jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet.

további tartalmak a rovatból