Több elismerést is begyűjtött már külföldön és itthon egyaránt Lajkó Félix a lengyel Volosival készített, 2019-es lemeze, amit egy héten át több felületen is ingyen lehet hallgatni.

A múlt szerdán megkapták a lengyel, a hétvégén pedig a magyar Fonogram-díjat. Lajkó Félix & Volosi 2019-es lemeze jó pár díjat bezsebelt már: a nemzetközi világzenei piac irányadó lapja, a brit Songlines beválogatta Top of the World lemezére, majd a 2019-es év legjobb lemezei közé is. A napokban pedig szintén a Songlines – egyetlen magyar kiadású albumként – az elmúlt 5 év legjobb 50 lemeze közé is beválogatta a Lajkó Félix & Volosi albumát.

Lajkó FélixForrás: MTI/Mohai Balázs

A teljes világzenei piacot szemléző európai világzenei toplista, a World Music Charts Europe dobogósa volt hónapokon át a lemez, ahogy a régió zenéjét szemléző Balkan World Music Charts listáján is tarolt, ahol 2019 legjobb albumai között hozták. Horváth László, a lemez producere, a Fonó igazgatója az mondta: „mindig tudtuk, hogy a hazai alkotók, az új generáció képviselői olyat tudnak letenni az asztalra, melyek már inkább a nemzetközi irányokat is befolyásolják. Példátlan ez az új kortárs zene, amelyet Lajkó és a Voosi képvisel. Újraértelmezték saját népzenei hagyományukat, újragondolták a közép-európaiságot és a vonós kamarazene határait. Szabad és önfeledt zenét hoztak létre. Most már csak azt kell tudnunk bizonyítani, elsősorban itthon, Magyarországon, hogy ez a követendő példa, ezt kéne játszania a médiának és ezt az irányt érdemes a kultúrpolitikának is szárnyai alá vennie, mert kiállja a kor kihívásait, bírja a kritika és a közönség támogatását is.”

Lajkó Félix és a Volosi lemeze többek között a YouTube-on is ingyen hallgatható egy héten át, egészen április 13-áig.