Ötéves kormányzati program indul a magyar folyóiratok támogatására

Vágólapra másolva!
2021-ben és a következő években 1.8 milliárd forint támogatásra számíthatnak a magyar kultúra legfontosabb műhelyei, a művészeti, tudományos folyóiratok - erről hozott rendeletet a héten a kormány. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért, megújításáért felelős miniszteri biztos felel a programért. A Hajónapló kérdezte a miniszteri biztost a részletekről. 
Vágólapra másolva!

Eddig a kormány háromévente közel egymilliárd forinttal támogatta a kiemelt, nagymúltú folyóiratokat. "Amikor a kormány elé került a következő támogatás kérdése, miniszterelnök úr felvetette, hogy ha úgyis napirendre vettük a magyar folyóirat-támogatás kérdését, nem volna indokolt komolyabban megvizsgálni a hazai kulturális életet meghatározó orgánumok támogatását. A kormányzat tehát rendelt egy tervet, ami nemcsak a kiemelt folyóiratoknak jelent segítséget, hanem a folyóirat-kultúrát egészében tudja új impulzussal ellátni" - mondta Demeter Szilárd.

Készítettek egy programot, és arra a következtetésre jutottak, hogy 1,8 milliárd forintból új lendületet lehet vinni a magyar folyóiratkultúrába, hogy ismét élő, eleve legyen.

- mondta a miniszteri biztos.

Elmondta, szeretnék, ha a Kárpát-medencei magyar folyóiratok közül minél több tudna élni a lehetőséggel.

Nyílt pályázatokat hirdetnek működési támogatásra, minden periodika számára, "a nyomtatott gyermekfolyóirattól az internetes szerves kémia folyóiratig"

A kormányhatározat öt évre biztosítja a keretet, vagyis minden költségvetési évben megkapják a magyar folyóiratok ezt az összeget.

- tette hozzá Demeter Szilárd.

A teljes interjú a Hajónaplón olvasható.