Azonnal a csúcson kezdett az AC/DC új lemeze

AC/DC concert in Berlin Barett Kappe HUT Haube Musik MUSICAL .music .lbn HAT SQUARE FORMAT
Singer Brian Johnson of Australian rock band AC/DC performs on stage during a concert at the Olympiastadion in Berlin, Germany, 25 June 2015. Photo: Britta Pedersen/dpa
Vágólapra másolva!
Egyből az amerikai lemezeladási lista csúcsán kezdett az AC/DC legújabb, november közepén kiadott lemeze. 
Vágólapra másolva!

A híres Billboard 200 lemezeladási listájának élére került a megjelenése utáni héten az ausztrál AC/DC legújabb, november 13-án kiadott, Power Up című lemeze. Ez a harmadik AC/DC-lemez, amelyik feljutott az amerikai lemezlista tetejére. Korábban a 2008-as Black Ice-szal és az 1981-es For Those About-tal sikerült hasonló bravúr az együttesnek.

A digitális és fizikai hordozók különös számítási rendszere szerint az első héten 117 ezer albummal egyenértékű eladást produkáltak. És a nagy részük, körülbelül 90 ezer eladás valós fizikai lemezt jelentett. Körülbelül 70 ezer CD-t, és majdnem 20 ezer hanglemezt vettek meg a Power Up-ból. Ehhez jöttek még a digitális letöltések – írja a Billboard.

Számmisztika

A zenefogyasztás már jó pár éve a digitális világban történik. Itt a különböző letöltési lehetőségre és a talán legdivatosabb streamingszolgáltatásokra kell gondolni. A digitális fogyasztásnak egyik következménye pedig az lett, hogy nem kizárólag (teljes) albumos, vagy a néhány évtizeddel korábban még divatos kis- és középlemezes formában jutnak hozzá a fogyasztók a zenékhez. De mivel továbbra is fontos mérőszámnak megtartották az albumeladást, a különböző zenei szövetségek kénytelenek voltak bevezetni valamilyen számolási rendszert. Azaz meghatározni, hogy hány dalletöltés, vagy dalstreamelés felel meg annak, mintha valaki meg is venné a teljes albumot. Ez lett az albummal egyenértékű egység, ami megfeleltethető 10 dalletöltésnek, illetve 1500 dalstreameltetésnek.

Talán nem meglepő a fizikai hordozók túlsúlya, ugyanis nem egy fiatal zenekarról van szó, így értelemszerűen rajongóik nagy része sem a zenefogyasztás digitális formáin nevelkedett fiatalokból áll.

Az albumra korábbi tagok is visszatértek a zenekarba. Újra az AC/DC-ben játszik Phil Rudd dobos, akit 2015-ben kábítószer-birtoklás és emberölésre való felbujtás miatt ítéltek el, valamint Cliff Williams basszusgitáros, aki 2016-ban vonult vissza, és a legendás énekes, az 1980-ban csatlakozott Brian Johnson is visszatért a súlyos halláskárosodása után. A demenciában meghalt gitáros-dalszerzőt, Malcolm Youngot pedig a szintén nem fiatal unokaöccse, a 63 éves Stevie Young pótolta.