A cél, hogy a gyerekek ne feledkezzenek el őseik kultúrájáról

Laposa Julianna
Vágólapra másolva!
Ingyenesen letölthető, kétnyelvű népdaloktató kiadvány jelent meg Első Népzenei Füzetem címmel. Az érdeklődők magyar és szlovén népdalokat tanulhatnak meg belőle, és a tanulást szintén letölthető hanganyag is segíti. 
Vágólapra másolva!

Új kiadványt jelentetett meg Laposa Julianna, a Zala együttes Junior Prima Díjas prímása Első Népzenei Füzetem címmel. A kiadvány a Folk Music Heritage Projekt keretein belül született meg, az Interreg Magyarország-Szlovénia Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. Összesen 34 dal kapott helyet benne: 17 magyar és 17 szlovén gyermek népdal, és valamennyi

a muravidéki régió zenei anyagába adnak betekintést.

A Magyar népdalokat idősebb Horváth Károly – körülbelül 13 ezres – gyűjteményéből választotta ki Laposa Julianna, a szlovének pedig többnyire 21. századi gyűjtőmunkákból kerültek ki.

Laposa Julianna életében meghatározó állomás Szlovénia, ami egyúttal első népzenei kutátásainak és fellépéseinek helyszíne volt. Elmondta, hogy a kiadvánnyal a célja az, hogy a 21. században élő határontúli magyar gyermekek énekeljenek az adott ország nyelvén, tudjanak alkalmazkodni az ottani mindennapokhoz, de

közben ne feledkezzenek el őseik kultúrájáról sem.

Laposa Julianna Forrás: Seres Péter

Laposa Julianna amellett, hogy a Zala együttessel zenél, országszerte tart gyerekeknek népzenei koncerteket évszakokra lebontva. Ilyenkor az év jeles népszokásait énekeli meg zenésztársaival. Mivel a járvány ezeket a koncerteket jelenleg nem teszi lehetővé, Laposa Julianna az online térben tart ének-zene foglalkozásokat. „Hiányzik a személyes kapcsolat, a próbák, az, hogy nem látom a sok mosolygós szempárt, de bízom benne, hogy hamarosan vége lesz ennek a helyzetnek, és ott folytathatjuk tovább, ahol abbahagytuk” – mondta az Origónak.

Laposa Julianna Forrás: Seres Péter

Az Első Népzenei Füzetem című kiadvány kereskedelmi forgalomba nem került, de erről az internetes felületről ingyenesen letölthető. A kiadványhoz hangfelvételek is tartoznak, melyek elősegítik a tanulást. Az összes dalt Laposa Julianna énekelte fel magyarul és szlovénul is. Laposa Julianna három évvel ezelőtt kezdett bele a NÉPI hang-színek című, népművészeti kiadványsorozatának első részébe, most pedig már készülőben van az utolsó rész, a tavasz-nyár is.