Folytatódik az Opera élő közvetítéssorozata - nézze az Origón!

Sárga Hercegnő
Vágólapra másolva!
2021. március 3-án a francia kultúrkörhöz tartozó egyfelvonásos operák keresztmetszetét láthatják az érdeklődők. Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány és Camille Saint-Saëns A sárga hercegnő című darabjainak legjobb részleteit 20:00 órától közvetítjük a Facebookon és itt az Origón.
Vágólapra másolva!

Lendvay Kamilló: A tisztességtudó utcalány

„Ha operatémáról esik szó, számomra nem előfeltétel, hogy irányzatok valamelyikének tegyen eleget. Sokkal fontosabb – talán a legfontosabb –, hogy az általam választott témában társadalmi háttere legyen az ember sorsának; a drámai anyag olyan érzelmi-indulati töltést hordozzon, hogy a zene magasrendű társként közvetítse az emberi szóval el nem mondhatót" – írta Sartre darabján alapuló operájáról Lendvay Kamilló. Lizzie (Keszei Bori) tipikus sartre-i hős, akinek egy ártatlan ember életéről kell döntenie, miközben a saját egzisztenciája is kockán forog. Sorsát az dönti el, miként él a választás szabadságával. A további szerepekben Balczó Péter (Fred), Cser Krisztián (Néger) és Káldi Kiss András (Clark szenátor) látható.

Camille Saint-Saëns: A sárga hercegnő Forrás: Magyar Állammi Operaház

Camille Saint-Saëns: A sárga hercegnő

Saint-Saëns operája egy drogfüggő fiú kétségbeesett menekülési kísérletét mutatja be a szürke valóság elől. A drog hatására megjelenő Nagy Sárga Ismeretlen azonban legalább annyira gyönyörködtető, mint amennyire ijesztő. Attól függ, honnan nézzük: ami belülről (ideig-óráig) mennyország, az kívülről pokol lehet. Talán ez az a közös pont, ahol a bennünk, a vágyainkban rejlő másság, idegenség tragikomikus felismerése megtörténhet, ami szükséges ahhoz, hogy két ember – esetünkben Kornélis (Balczó Péter) és Léna (Szemere Zita) – egymásra találjon.

Az est művészeti vezetője: Gábor Sylvie
Zongorán közreműködik: Kálvin Balázs
Műsorvezető: Mona Dániel