Visszakapja Nigéria a híres benini bronz műkincseket

benini bronz kincsek, Nigéria, Németország, műkincs
14.02.2018, Hamburg: Drei Raubkunst-Bronzen aus dem Land Benin in Westafrika sind im Museum f¸r Kunst und Gewerbe (MKG) in einer Vitrine ausgestellt. Das MKG hat die Herkunftsgeschichte der drei Bronzen aus seiner Sammlung erforscht und pr‰sentiert die Ergebnisse nun in einer Ausstellung. (zu dpa ´Museum f¸r Kunst und Gewerbe zeigt Bronzen aus Benina vom 15.02.2018) Photo by: Daniel Bockwoldt/picture-alliance/dpa/AP Images
Vágólapra másolva!
Több száz egykori, a Dahomey királyságból származó műkincset őriznek Európában, köztük a londoni British Museumban és Németországban. A nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követel vissza a kincseit. Egy csütörtökön létrejött megállapodás szerint a német múzeumok 2022-ben kezdik el visszaszolgáltatni a múzeumi darabokat.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban a visszaszállítás módját és időrendjét dolgozzák ki.

A műkincsek a mai Benin és Nigéria területén létező Dahomey királyságból származnak. A brit hadsereg 1897-ben lerohanta a királyság székhelyét, hogy megdöntse Oba királyt.

Mintegy négyezer bronz és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal,

amelyeket a nigériai és a benini kormány az 1960-as évek óta követel vissza.

Számos darab a londoni British Museumot gazdagította, de más európai múzeumokba is kerültek a kincsekből. Több száz darabot német múzeumok őriznek. A berlini Etnológiai Múzeum

gyűjteményében 530 műkincs szerepel a benini királyságból, köztük 440 bronz műtárgy.

"Hozzá akarunk járulni egymás kölcsönös megértéséhez és a megbékéléshez azoknak az embereknek a leszármazottjaival, akiket kulturális kincseiktől megfosztottak a gyarmatosítás idején" - hangsúlyozta Monika Grütters német kulturális miniszter.

A nigériai Edo állam fővárosában, Beninben egy olyan központ építését tervezik 2021-ben, ahol a műkincseket tárolják és tanulmányozzák, 2025-re pedig elkészül egy állandó múzeum is.