Folytatódik az Opera élő közvetítéssorozata - nézze az Origón!

Vágólapra másolva!
A Tercett-Trió 2021. január 18-i műsorában Haydn dalköltészetével és az előző század fordulóján élt zeneszerzők kamaraműveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.
Vágólapra másolva!

Az Opera Kórus az egyik legtermékenyebb zeneszerző dalaiból ad válogatást a műsorban - írja az Opera ismertetőjében. Joseph Haydn (1732–1809) hatalmas életművének darabjai folyamatosan jelen vannak klasszikuszenei együttesek repertoárjain szerte a világon, színpadi művei közül több az Opera műsorában is szerepelt már. Mehrstimmige Gesänge (Többszólamú dalok) ciklusát 1796-ben kezdte komponálni Karl Wilhelm Ramler és más költők verseire. Az esten a Der Augenblick (A pillanat), Die Harmonie in der Ehe (A házasság harmóniája), Alles hat seine Zeit (Mindennek megvan az ideje), Die Beredsamkeit (Ékesszólás), Die Warnung (Figyelmeztetés) és Abendlied zu Gott (Esti ének Istenhez) című dalokat Szili Gabriella, Dévényi Judit, Somogyi Balázs és Forgács Péter adja elő Szirtes Katalin zongorakíséretével.

Az Opera Zenekar folytatja az előző adásban „felfedezett" Moór Emánuel (1863–1931) három hegedűre írt Szvitjének előadását. A mű III. és IV. tételét ismét Fahidi Patrícia, Gál Károly és Tury Enikő játsszák el. A német és lengyel származású, ukrán születésű zeneszerző, Reinhold Glière (1875–1956) Byron Ég és föld című misztériumjátékára írt operájával diplomázott a Moszkvai Konzervatóriumban 1900-ban. Szinte minden műfajban komponált, még a korában újnak számító jelenség, a filmzene világában is kipróbálta magát. Eredetileg hegedűre és csellóra írt 8 duett (Op. 39) című ciklusának Gavotte, Bölcsődal és Scherzo tételeit Danyilova Galina (hegedű) és Kondor Péter (brácsa) szólaltatják meg. Közönségünk A Francia Múzsa Szezonjában sokszor találkozhatott már Erik Satie (1866–1925) és Camille Saint-Saëns (1835–1921) műveivel. Satie Gnossienne No. 1 és Saint-Saëns Románc című darabját Gjorgjevic Dóra (fuvola) és Petrák Ágnes (hárfa) adja elő. A műsorban hallható lesz még a népszerű orosz szerző, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1844–1908) Vonós-szextettjének I. tétele Bíró Tamás, Müller Mónika (hegedű), Winkler Zsófia, Török Mátyás (brácsa), Baráti Eszter és Rönkös Ildikó (cselló) tolmácsolásában.