Herczku Ágnes és zenésztársai tartanak Bartók-estet az Urániában

Herczku Ágnes interjú címlapi
Interjú Herczku Ágnes énekesnővel
Vágólapra másolva!
Herczku Ágnes Bartók-estjét online közvetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház február 28-án. 
Vágólapra másolva!

Herczku Ágnes és zenésztársai Pár-ének című Bartók-estjét közvetíti élőben az Uránia Nemzeti Filmszínház online csatornája február 28-án, vasárnap 19 órától. Az énekesnő először 2007-ben vette lemezre Bartók Béla népdalfeldolgozásainak válogatott darabjait

abban a formában, amelyben Bartók is hallhatta azokat gyűjtései során.

Azóta számos előadáson fogalmazta meg újra és újra Bartókhoz és a népzenéhez való viszonyát, a magyar népdalfeldolgozások bartóki hármas útjának szemléletes bemutatásával, valamint a Bartók-művek népzenei kapcsolódásának interpretálásával. Ennek a hosszú folyamatnak újabb állomása az Uránia Nemzeti Filmszínházban készülő online koncert, amelynek különlegessége többek között az a néhány, eredetileg zongorára írt mű, amely Szalai András átiratában cimbalmon szólal meg.

„Bartók Béla és Kodály Zoltán szenvedélyes gyűjtő- és rendszerező munkája, valamint zeneszerzői képessége

sőt felbecsülhetetlen értékűvé, világhírűvé vált. De vajon hogyan kerülhetett a csizma az asztalra: a falusi népzene az előkelő koncerttermekbe? És ismerjük-e eléggé Bartók zenéjét, például népdalfeldolgozásait?” – olvashatók Herczku Ágnes szavai az Uránia oldalán.

Az előadás az Uránia Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című sorozatában valósul meg. Jegyet itt lehet váltani a közvetítésre. A koncert a meghirdetett időpontban kezdődik, és a valós közvetítési időben érhető el, nem megállítható, nem visszajátszható – írják a szervezők.