Február 28-i MaszkaBálon egy basszus és egy bariton, Fried Péter és Káldi Kiss András válogatnak kedvenc olasz, orosz, francia és német operáikból. Áriaestjük 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.

Fried Péter operaénekesi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1987-ben, azóta a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekese - írja az Opera ismertetőjében. Nemzetközileg elismert opera-, oratórium- és hangversenyénekes. Nagy sikerrel szerepelt Európa számos országában, továbbá Amerikában, Kanadában és a Távol-Keleten – elsősorban legikonikusabb szerepével, a Kékszakállúval. Verdi-, Wagner-, Puccini-, Mozart-operák basszus szerepei mellett gyakran énekel kortárs műveket is. Pályafutása során olyan jelentős művészekkel dolgozott együtt, mint Robert Lepage, Jukka-Pekka Saraste, Eötvös Péter, Jessye Norman és Pierre Boulez. Munkásságát 1992-ben Bartók–Pásztory-díjjal, 2004-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.

Káldi Kiss András tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakán végezte Sólyom-Nagy Sándor, Medveczky Ádám, Mikó András és Békés András irányítása alatt. 1993-ban szerzett diplomát, az azóta eltelt közel három évtizedben pedig az Opera közönsége számtalan népszerű produkció baritonszerepében láthatta. Repertoárján főként a romantikus operairodalom remekei találhatók meg, de fellépett Mozart-művekben és kortárs szerzeményekben is. Nemzetközi karrierje során Európa számos országán kívül Japán, Kína, Kanada és az Egyesült Államok színpadain is fellépett.

Fried Péter és Káldi Kiss AndrásForrás: opera.hu

Az est művészeti vezetője: Lázár Katalin
Zongorán közreműködik: Bartal László
Műsorvezető: Mona Dániel

Műsor:

Verdi: Simon Boccanegra – Fiesco áriája a Prológusból („A te l'estremo addio... Il lacerato spirito") – Fried Péter
Csajkovszkij: Anyegin – Anyegin áriája a I. felvonásból („Kagda bi zsizny domasnim krugom") – Káldi Kiss András
Wagner: Lohengrin – Henrik király áriája az I. felvonásból („Mein Herr und Gott") – Fried Péter
Bizet: Carmen – Escamillo belépője a II. felvonásból („Votre toast, je peux vous le rendre... Toreador, en garde") – Káldi Kiss András
Borogyin: Igor herceg – Koncsak kán áriája a II. felvonásból („Zdorov li knyaz") – Fried Péter
Donizetti: Don Pasquale – Malatesta románca az I. felvonásból („Bella siccome un angelo") – Káldi Kiss András
Verdi: Simon Boccanegra – Simon és Fiesco duettje a III. felvonásból („Piango, perché mi parla") – Káldi Kiss András és Fried Péter