Átadták a szigligeti vár, a „Balaton vára" most befejezett helyreállítási ütemét és új élményalapú kiállítását, amely már várja a látogatókat. A megnyitón Balassa Dániel, Szigliget polgármestere, Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, valamint Nagy-Labbancz Adrienn és Virág Zsolt, a „Balaton vára" új élményalapú kiállítás tervezői, kurátorai ismertették a fejlesztés tartalmát.

A Balaton partján magasodó magányos sziklabércen álló szigligeti vár a Balaton-felvidék leglátványosabb vára, amelynek bástyáiról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra. A projekt célja Szigliget várának a részleges rekonstrukciója, a nyújtott turisztikai szolgáltatások körének bővítése, a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása volt. A projekt 470 millió forint GINOP európai uniós támogatás és 60 millió forint önkormányzati önerő segítségével valósult meg.

A vár részleges rekonstrukciója keretében megújult a Tóti Lengyel-kapu és unikális ejtőrácsos kapuszerkezete, a Török Bálint-kaputorony, háromszintessé alakult a Bencés-torony, újjáépítésre került az egykori Palota és a Felsővár számos kisebb téregysége.

A szigligeti várnak a Magyar Kastélyprogram Nkft. által megálmodott új kiállítótermeiben egy modern, élményalapú látványelemekkel gazdagított interaktív kiállítás várja a látogatókat, a Balaton vizének színét visszatükröző friss grafikai látványvilággal.

A képre kattintva tekintse meg a galériánkat exkluzív felvételekkel a vár átadásáról és az új élményalapú kiállításról:

Légi felvétel a szigligeti várról - kattintson a képre további felvételekért!Forrás: Kovács Zoltán

A korábbihoz képest négyszeres alapterületűre bővült tárlaton a látogató interaktív makettek segítségével végigkövetheti a szigligeti vár építéstörténeti szakaszait, és megismerheti a várat birtokló családokat, címereiket, családfáikat, valamint a hozzájuk kapcsolódó hiteles történeteket és legendákat. A török háborúk végvári időszakának bemutatása, a végvári katonák fegyverzete, valamint a várnagyok szerepe is a kiállítás egyik központi témája, de a vár mindennapi életébe is betekintést kapnak az érdeklődők. A Balaton-felvidék más végvárai és az egykori balatoni hadiflotta sajkái is bemutatásra kerülnek.

Látható lesz, hogy milyen volt Szigliget, amikor még szigetként állt a Balatonban. A palotaszárnyban egy vetítőhelyiség várja a látogatókat, ahol úgy érezhetik magukat, mintha egy hatalmas időablakon keresztül tekintenének vissza a múltba. A teremben 3D technológia alkalmazásával készült és vetített filmben az animációkra épülő képi világ tudományos igényességgel és hitelességgel párosul. A kiállítás tapintható tárgymásolatokkal, világító vármakettekkel, élethű középkori várbeli jeleneteket ábrázoló magas színvonalú minidiorámákkal tárja a látogató elé a vár 761 éves történetét.

A projekt részletei
Szigliget Község Önkormányzata egy tizenegy tagú konzorcium részeként támogatást nyert el a Széchenyi2020 program, „Világörökségi helyszínek fejlesztése" című pályázati felhívása keretében GINOP-7.1.6-16-2017-00004 projekt azonosítószámmal és a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése projektcímmel. A fejlesztések célja a világörökség-várományos Balaton-felvidék ezeréves múltjának történelmi, természeti és szellemi emlékeire alapozott, ugyanakkor a mai trendeknek megfelelő élményturisztikai kínálat kialakítása. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 3,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul meg.

A turisztikai vonzerő szempontjából szintet lépett szigligeti vár a kiegészítő szolgáltatásokkal és programokkal egész napos kikapcsolódást nyújt az egész családnak, hiszen a „Balaton várában" a gyerekek számára is külön tartalmak lesznek elérhetőek.