Sikerrel zárult az első Liszt Ünnep

KOCSIS-HOLPER Zoltán
Budapest, 2021. október 8. A debreceni Kodály Kórus Kocsis-Holper Zoltán vezényletével az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitókoncertjén a Mátyás-templomban 2021. október 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bartók, Liszt és Szentpáli Roland műveit felvonultató hangversennyel, Gilberto Gil koncertjével, valamint a Duna Művészegyüttes Szépséges Mezőség című táncbemutatójával zárult az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Vágólapra másolva!

A Müpa szervezésében megvalósított vadonatúj programsorozat keretében 312 klasszikus, kortárs, dzsessz- és könnyűzenei koncert, opera- és táncelőadás, kiállítás, filmprogram, városi séta, irodalmi esemény, köztük számtalan premier és ősbemutató várta a fesztiválozókat több mint harminc helyszínen a főváros határain innen és túl - közölték a szervezők.

- idézte a kommüniké Káel Csabát, a Liszt Ünnepet életre hívó Müpa vezérigazgatóját.

A rendezvénysorozat huszonhat mű premierjének vagy magyarországi bemutatójának adott teret, köztük ősbemutatóknak, lemezbemutatóknak és rendhagyó alkotásoknak, továbbá itt láthatta és hallhatta először a közönség a Müpa Zeneműpályázatának számos díjazott kompozícióját.

A közlemény kiemelte, Patti Smith amerikai énekes-dalszerző estje sokak számára marad felejthetetlen: az előadó Pilinszky és Ady verseit idézte a színpadon, a koncert végén pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége egy emberként, extázisban énekelt, és állva tapsolt a színpadon álló élő legendának.

Patti Smith Forrás: Müpa

A csodagyerekként indult New York-i énekes, dalszerző, multiinstrumentalista Cory Henry Best of Me című új albumát hozta el a fesztiválra, a hamarosan 80. születésnapját ünneplő világsztár, Gilberto Gil a rá jellemző életigenléssel és a brazil zene ellenállhatatlan lüktetésével ragadta magával a nézőket a MOM Kult csordultig telt nézőterén.

Elsöprő sikert aratott a világhírű Companía Antonio Gades vendégjátéka is, amely Carmen című legendás előadását hozta el a Liszt Ünnepre - közölték.

Az eseménysorozatot két emblematikus Liszt-mű foglalta keretbe: október 8-án, a fesztivál nyitókoncertjén a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai között, az Esztergomi mise október 22-én az Esztergomi Bazilikában csendült fel kiváló szólisták közreműködésével.

Október 23-án Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt Les Préludes című remekműve mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatójával ünnepelt a fesztiválközönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a képernyők előtt. A Hollerung Gábor által vezényelt koncertet a Liszt Ünnep felületein live stream formájában a világ minden tájáról követhették a nézők - írták.

A debreceni Kodály Kórus Kocsis-Holper Zoltán vezényletével az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nyitókoncertjén a Mátyás-templomban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Liszt Ünnep keretén belül a Bálnában várta a látogatókat a régió egyik legfontosabb képzőművészeti programsorozata és vására, az Art Market Budapest, a fesztiválon valósult meg a Budapest Showcase Hub, a Pont Fesztivál és a filmrajongó fiataloknak szóló Cinemira Teens és Kids is - olvasható a közleményben.

Az 5. Magyar Klipszemlén a több mint ezer beküldött videóklipből a legjobbnak ítélt kétszázat tekinthette meg a közönség, a szakmai zsűri harmincöt díjat osztott ki. A Várkert Bazárban megrendezett, idén 10. születésnapját ünnepelt Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár programja szintén rengeteg érdeklődőt vonzott, a Margó-díjat Halász Rita Mély levegő című regénye kapta a legjobb első prózakötet szerzőjeként - tudatták.

Az Art Market Budapest vásár a Bálna Budapest rendezvényterében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kétnyelvű magazinját print és online formában is lapozgathatta a fesztiválközönség, de tízezrek látogattak el a programsorozat hivatalos blogjára is.

A legszebb pillanatokból készült fotóválogatás a fesztivál online galériájában tekinthető meg, az összefoglaló kisfilmek pedig a Liszt Ünnep videócsatornáján várják a közönséget - közölték a szervezők.