Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nincs családja, ezért egy fürdő dolgozói segítenek a slágergyárosnak, Bradányi Ivánnak

A budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda épülete Budapest Gellért Gyógyfürdő és Uszoda Sziklatemplom fürdő termálfürdő termál épület A budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
A Gellért Sterk Izidor, Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin tervei alapján, kései szecessziós stílusban épült
Vágólapra másolva!
Rengetegen aggódnak Bradányi Ivánért, az ország egyik legsikeresebb dalszövegírójáért, aki már a fél világot bejárta, filmeket fordít és rádiózik. A slágergyáros most kórházban van, törzshelyén, a Gellért fürdőben vették észre, hogy baj van.
Vágólapra másolva!

A Metropol írta meg, hogy a Gellért fürdő személyzete segíti Bradányi Ivánt, aki korábban szinte minden napját a fürdőben kezdte, de hirtelen elmaradtak a látogatások.

Kis idő múlva az egyik napi törzsvendég hozta a riasztó hírt, hogy „Iván bácsi"

kórházba került, nincs családja, ezért a fürdő dolgozói igyekeznek segíteni neki, hogy méltó körülmények között lehessen.

Kicsoda Bradányi Iván?

A ciszterci rend Szent Imre Gimnáziumába járt, 1948-ban érettségizett, az egyel alatta lévő évfolyamba járt Latinovits Zoltán. 1949-ben lépte át először a Magyar Rádió kapuját, ahol összesen 58 évig dolgozott. Bradányi Iván első dala a Sétahajó lágyan ring a Dunán volt, melyet Hollós Ilona (1920-1993) adott elő.

1956-ban elhagyta az országot: előbb Ausztriába ment, majd Angliába, aztán Franciaország, Olaszország és Spanyolország következett. Ennek megfelelően német, angol, francia, olasz és spanyol nyelveken beszél. 1972-ben jött haza újra, úgy érezte, csak itthon tud igazán dolgozni.

Cserháti Zsuzsa volt az, aki mély benyomást gyakorolt rá, vele dolgozott a legtöbbet.

Amikor 1976-ban megszületett Cserháti kisfia, Bradányi egy csokor rózsával és egy borítékkal kereste fel az énekesnőt a kórházban: a borítékban az „Édes kisfiam" szövege lapult. A dal azonnal óriási sikert aratott. Sok dalt írt és fordított Máté Péternek, de mennyiség szempontjából Záray Márta-Vámosi János duónak és Korda Györgynek írta a legtöbb dalt. Hitvallása szerint jól kell ismerni az énekest, akinek dalt ír, hiszen az énekes a zeneszerző és a dalszövegíró társszerzője - foglalta össze a Metropol.

Színészek, akiknek dalokat írt:

  • Tolnay Klári
  • Mezei Mária
  • Ruttkai Éva
  • Darvas Iván
  • Latinovits Zoltán
  • Mensáros László
  • Sztankay István

Rajzfilm és musical

Eddig nagyjából

300 Disney-filmet fordított magyarra.

Többek között az Aranyhaj és Bűbáj című rajzfilmeket is. Egyik legismertebb munkája A kölyök című musical, melyet 1992. december 18-án mutatott be az Arizona Színház. Eddig összesen körülbelül 3500 sláger szövegét írta meg.

Bradányi Iván jó kapcsolatot ápolt S. Nagy Istvánnal és Csongrádi Katával is. Az énekesnő a Metropoltól értesült a dalszövegíró állapotáról.

„Nagyon sokat jártunk össze, többször voltam is nála. Éppen most készítek egy húszrészes műsort a Zenebutik csatornán Slágergyárosok Csongrádi Katával címmel. Ebben a 11. rész szól majd Bradányi Ivánról.

Akkor mondta, hogy ő a meztelen dallamokat szereti, mert azokat aztán a szavak ruhájába öltöztetheti. Ő mindig csak vidám dolgokkal volt hajlandó foglalkozni, nagyon remélem, most is így van ezzel. Most, hogy hallottam, mi történt vele, megpróbálom felhívni és bemenni hozzá a kórházba. Megpróbálok tenni valamit, nem fogjuk magára hagyni" – ígérte Csongrádi Kata.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről