Nemes Nagy Ágnesre és Tamási Áronra is emlékeznek a költészet napján

Nemes Nagy Ágnes
Nemes Nagy Ágnes
Vágólapra másolva!
Egynapos irodalmi, sőt összművészeti kavalkáddal ünnepli a költészet napját a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET. Április 10-én a belvárosi Akvárium Klubba és az előtte lévő térre költöznek a művészetek, hogy izgalmas és változatos programot kínáljanak minden korosztálynak.
Vágólapra másolva!

A költészet napján, idén először

hagyományteremtő szándékkal szervez egynapos irodalmi fesztivált a Petőfi Kulturális Ügynökség a Petőfi Irodalmi Múzeum és a POKET zsebkönyv projekt.

A három szervező együttműködése nem véletlen, hiszen mindannyian kiemelt céljuknak tekintik az irodalom, az olvasás népszerűsítését, a minőségi kultúra átadását. Erről szól az Irodalmi Kavalkád, ami hangsúlyosan két szerző:

Tamási Áron születésének 125., és Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulójához kötődik.

A rendezvény - bár főképp az irodalomra koncentrál –, a művészetek sokszínűségével varázsolja el az érdeklődőket: lesz koncert, gyermekprogram, színházi előadás, szabadtéri kiállítás, irodalmi beszélgetés, könyvbemutató, kézműves foglalkozás. Nem beszélve a POKET Zsebkönyvek 4. születésnapjáról, amit kvízzel és születésnapi esttel tesznek emlékezetessé a szervezők, akik változatos eszközökkel,

több generációt megszólítva szeretnék megmutatni, hogy neves költőink, íróink műveinek ma is aktuális mondanivalója van számunkra.

Az egész napos műsorfolyamban az Akvárium minden terme megtelik programokkal, többek között a Kolompos és az Aurevoir. zenekarból ismert Agócs Márton és Fejér Mihály koncertjével, a POKET új versantológiájának bemutatásával, a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Táncegyüttes magyarországi ősbemutatójának számító Tamási-, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium előadásával, de a vendégek és előadók között lesz mások mellett Varró Dániel költő, Bogdán Zsolt színművész, Berecz András énekes-mesemondó, Rubold Ödön színművész, vagy A Dal televíziós műsorból ismert finalisták: Tempfli Erik és Hegedűs Bori. Az Irodalmi Kavalkád házigazdái Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós színművész, író.

Tamási Áron (1897–1966) író, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakja 125 évvel ezelőtt született Farkaslakán. Műveinek jelentős szervező elve a mesei elemekkel elért jelképteremtés. Bár számos regényt, elbeszélést és drámát alkotott, az olvasóközönség köztudatába mégis leginkább Ábel című regénytrilógiája (Ábel az országban, 1933; Ábel a rengetegben, 1932; Ábel Amerikában, 1934) révén került be.

1963 - Tamási Áron, író Forrás: Fortepan/Hunyady József

Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró, pedagógus. Diákkorától kezdve írt verseket, folyóiratokban 1945-től publikált. 1941-ben küldte el verseit Szerb Antalnak, aki mestere lett. Első, Kettős világban című verseskötete 1946-ban jelent meg, amivel elnyerte a Baumgarten-díjat, első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat és életművének elismerésére a Kossuth-díjat.

Nemes Nagy Ágnes Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség