Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megnyílt a Szépművészeti El Greco kiállítása

EL GRECO
Budapest, 2022. október 26. Résztvevő az El Greco a Szépművészetiben című kiállítás sajtóbemutatóján Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban 2022. október 26-án. án. Az október 28-án nyíló tárlat több mint félszáz saját kezű alkotást vonultat fel. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarországon először nyílt kiállítás El Greco (Domenikosz Theotokopulosz) életművéből csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban, ahol a 16-17. századi krétai-spanyol festő több mint félszáz alkotásával találkozhat a közönség péntektől.
Vágólapra másolva!

A magyar szívhez a Mediterráneum mindig közel állt, legyen szó akár Görögországról, akár Itáliáról, akár Spanyolországról - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján El Greco életének legjelentősebb helyszíneiről szólva a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János felidézte, hogy a mediterrán világ kulturális arculatának kialakításában a hellének igen nagy szerepet vállaltak. El Greco "egy időtlen hellén géniusz", akinek némely képéről szinte lehetetlen megmondani, hogy nem a 20. században született - méltatta a festőt.

Az El Greco a Szépművészetiben című kiállítás sajtóbemutatója a Szépművészeti Múzeumban október 26-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arra emlékeztetett, hogy

Magyarországon még soha nem mutatta be kiállítás El Greco munkásságát.

De a tárlat azért is régi adóssága volt a Szépművészetinek, mert itt őrzik Spanyolországon kívül a legnagyobb európai El Greco-gyűjteményt.

A most megnyílt kiállítás több mint félszáz El Greco-mesterművet vonultat fel, így február közepéig Budapesten látható a legnagyobb válogatás a festő életművéből - közölte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről