Milyen lenne az a beteg világ, ha megszűnnének a nemzetállamok?

Kirill Fokin, REX, előadás, sajtónyilvános, főpróba, Nemzeti Színház
Kirill Fokin: REX című előadásának sajtónyilvános főpróbája a Nemzetiben 2023 március 8-án
Vágólapra másolva!
LeeWei Kaplan, az ENSZ 129 éves legendás főtitkára egyetlen államban egyesítette az egész emberiséget, ám az utópisztikus küldetés kudarcba fulladt. A cél érdekében mindent feláldozott: a családját, a barátait, személyes boldogságát. Soha nem látott háború tört ki a globális egyesítés ellenzőivel, akiknek a vezetője Lazar Chomsky, Kaplan egykori barátja. Végül sikerül Kaplan célja: az emberiség egyetlen nagy államban él. De az egykori ENSZ főtitkár ekkor már a világtól elzártan, idősen és betegen egy robot szolgálóval él - nem tud semmit arról, hogyan működik az egységes világ. Kétségek között vívódik, mérlegre teszi, hogy helyes volt-e mindaz, amit tett, és megérte-e az áldozat, amit hozott. A Nemzeti Színház március 10-én mutatja be Kirill Fokin Rex című művét, amelyet az egyik leghíresebb európai színház, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője, a kétségkívül világhírű Valerij Fokin rendez. Azaz, a fiatal író édesapja. Kaplan szerepében Horváth Lajos Ottót láthatja közönség, Chomskyt Farkas Dénes alakítja, további szerepekben pedig Szűcs Nelli, Katona Kinga, Söptei Andrea, Kovács S. József, Battai Lili Lujza és Szilágyi Ágota lép színpadra. A robot Csák György hangján szólal meg.
Vágólapra másolva!

Kirill Fokin - Valerij Fokin fia - fiatal drámaíró a kortárs orosz irodalom egyik ünnepelt művésze. Főként az emberi társadalom fejlődésének különböző útjai érdeklik, amelyeket színműveiben többnyire elképzelt, alternatív valóságokon keresztül ábrázol. A Rex című darabja is egy későbbi században játszódik, amikor az emberiség egyetlen államban egyesül.

Megszűnnek a nemzetállamok, így az országok hadseregei is, az ENSZ pedig globális kormányzattá válik.

Aki pedig ezt létrehozta, az ENSZ főtitkára, LeeWei Kaplan.

Kirill Fokin: REX című előadásának próbája a Nemzeti Színházban. A főszerepben: Horváth Lajos Ottó Fotó: Szabó Gábor - Origo

Úgy gondolta, hogy ha egyetlen állam lesz az egész Földön, akkor nem lesznek hadseregek, a világ pedig soha nem látott biztonságban lesz. Egykori barátja, Lazar Chomsky a legnagyobb ellenségévé válik, ugyanis Chomsky a nemzetállamokban hisz, a népek szuverenitásában, és ezért harcol.

Lazar Chomsky szerepében Farkas Dénes Fotó: Szabó Gábor - Origo

Óriási háború és véráldozat után végül egyesül a Föld népessége egyetlen államban. De hogyan működik így a világ?

Kirill Fokin: REX című előadásának próbája a Nemzeti Színházban Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kaplan 129 évesen elzártan él egy robottal, és kétségek gyötrik: vajon megérte-e a véráldozat? Feláldozta a családját, a gyerekeit, barátait és saját magát is. Már nincs kedve élni, de mesterségesen életben tartják.

Horváth Lajos Ottó Fotó: Szabó Gábor - Origo


Az előadást Valerij Fokin, a világ egyik legnagyobb rendezője állította színpadra. Az Origónak úgy fogalmazott: a darab legfőbb üzenete az, hogy bármilyen globális változás nem ér annyit, mint az ember élete.

Valerij Fokin Fotó: Szabó Gábor - Origo


A darabot évekkel ezelőtt írta Kirill Fokin. A nagy rendező úgy fogalmazott, hogy a háború kitörése után az előadás mondanivalója sokkal erőteljesebb, és kiéleződtek az eleve benne lévő üzenetek.
Az Origo stábja az előadás egyik próbáján forgatott. Nézze meg Vági Barbara és Talán Csaba videóját.