Újra el lehet ültetni Petőfi körtefáját!

körte gyümölcs
Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk a napi C-vitamin-szükségletünket
Vágólapra másolva!
Petőfi körtefája címmel felhívást tesz közzé a Magyar Kultúráért Alapítvány a költő bicentenáriuma alkalmából. Az eredeti fáról újraszaporított oltványhoz hozzáférhet minden falu és közösség, amely csatlakozik a felhíváshoz - írja a kultura.hu.
Vágólapra másolva!

A hagyomány szerint Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte, és másnap e városkából indult fehéregyházi útjára.

Az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja, emlékszik vissza Mikó Imre is, Petőfi egyik legjobb kutatója az 1970-es években. „Mondják, hogy a Gyárfás-család időnként marhavérrel öntözte meg a tövét, és így maradt meg." Az 1950-es években Kányádi Sándor verset írt róla Haldoklik az öreg tanú címmel. Ennek kezdősorai kerültek Székelykeresztúron a körtefacsonkra, amely a végét járta:

Haldoklik az öreg tanú /Petőfi vén körtefája/Azt beszélik, ő látta volt /verset írni utoljára.

Az eredeti fáról újraszaporított oltványhoz a Petőfi-emlékév során újból hozzáférhet minden falu és közösség, amely csatlakozik a felhíváshoz.

A kép illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP

Petőfi nemzedéke a természetrajzi ismereteket nem csupán versekben, dalokban, tájrajzokban és egyéb „beszélyekben" örökítette meg. A reformkor időszakában lép színre az a tudós társaság, amely a modern magyar gyümölcskultúrát is megteremti. A régi magyar gyümölcsök leltárát Entz Ferenc (1805–1877) jegyzi, s ő hozza létre az első kertészeti tanintézetet is. Innen, a Pilvax-körből indul a magyar gyümölcsészet legnagyobb alakja, Bereczki Máté (1824–1895) is. Mindketten menekülő '48-as honvédtisztek, akik az elnyomatás éveiben pályájukat elhagyva, életenergiáikat a magyar gyümölcsészet ügyének szentelik, és páratlan teljesítményükkel az egyetemes magyar kultúrát szolgálják.

A Kovács Gyula pomológus, a Tündérkert létrehozója begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termő ágát, a hajdanvolt Gyárfás-kúria eredeti körtefájának utódát, melyet még a 19. század második felében mentett meg egy lelkes, Petőfi-kultuszt ápoló székely atyafi. A fa gyümölcséről jelenleg annyit tudunk, hogy lédús és igen ízletes, egyszínű sárga őszi körte. Pomológiai azonosítása időt vesz igénybe, ezzel együtt igen becses történeti emlék

A Magyar Kultúráét Alapítvány arra kéri a hazai és külhoni közösségeket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és Petőfi körtefájának újraültetése mellett gyűjtsék össze saját falujuk régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökséget (históriák, legendák, dalok, ételek stb.), hogy mindezzel saját közösségük önismeretét, önbecsülését erősítsék.

A felhíváshoz a petofikortefaja@kultura.hu e-mail címen lehet csatlakozni. Ehhez kérik, hogy mellékeljék a gyűjtés anyagának rövid bemutatását.

Jelentkezési és beküldési határidő 2023. március 25., Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

A felhívásban részt vevő közösségeket megajándékozzák Petőfi körtefájának oltványával, amelyet Kovács Gyula pomológus oltott be újra. Emellett a résztvevők egyéb oltványokhoz is hozzájuthatnak.