Mindannyian bűnökbe süllyedtünk - anélkül, hogy ez tudatosulna bennünk

Gogol: A revizor fotóspróbája a Nemzeti Színházban, fotóspróba, Nemzeti Színház, 2023.11.30.
Vágólapra másolva!
Egy kisváros polgármestere, a város intézményeinek vezetői és lakói revizort várnak - aki álruhában érkezik majd. A helyi szálló egyik vendégéről azt hiszik: ő az. Mindenki megpróbálja behálózni a revizornak hitt vendéget, miközben a város összes bűne, kisebb-nagyobb stiklije kiderül. Ahogy arra is fény derül, hogy a vendég nem a revizor. Gogol: A revizor című darabját a világhírű grúz rendező, Avtandil Varszimasvili rendezésében december másodikán óriási sikerrel mutatta be a Nemzeti Színház. A rendező már korábban is dolgozott a teátrumban: tavaly vitte színpadra A kaukázusi krétakör című lenyűgöző előadást. A revizort is a rá jellemző, érzelmesen expresszív, játékos teatralitással álmodta színpadra. Az előadás valóban elképesztően látványos, bámulatos díszlettel és csodálatos, vibráló színészi játékokkal. Főbb szerepekben láthatjuk Trill Zsoltot, Szűcs Nellit, Herczegh Pétert, Bordás Rolandot, Katona Kingát, Szarvas Józsefet, Varga Józsefet, Schnell Ádámot, Kristán Attilát és Berettyán Sándort. 
Vágólapra másolva!

„Aki olvasta, vagy színházban látta A revizort, egy csinovnyik-drámát ismerhetett meg, amelyet Gogol nevetség tárgyává tesz. Az én előadásomban nem ez a legfontosabb téma. Számomra maga az ember a lényeges a történetben, aki belesüpped a bűneibe, és nem tud szabadulni. Azt szeretném, ha a néző szíve kicsit összeszorulna, magára és a mellette ülőre gondolna és rájönne, hogy micsoda bűnökbe süllyedtünk – anélkül, hogy ez tudatosulna bennünk" - mondta a rendező az Origónak.

Gogol: A revizor próbája a Nemzeti Színházban, Fotó: Polyák Attila - Origo

A revizort alakító Herczegh Péter az előadásról elárult egy titkot: a grúz rendező úgy vitte színpadra az előadást, hogy két angyal száll le, akik meglátogatják a kisvárost. Ők döntik el, hogy a város érdemes-e a fennmaradásra, vagy el kell pusztulnia. „Avtandil azt kérte tőlünk, hogy játsszuk. Csak játsszunk. Az egész egy nagy játék." - mondta Herczegh Péter.

Az Origo az előadás egyik próbáján forgatott: nézze meg a videót.