Sok veszteséggel járó, harcos időszak, ami arról szól, hogy a kárpátaljai magyarok még mindig vannak

Ukrajna, Beregszász

A képen: Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 
Fedák Sári Kulturális Központ
Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet MN A képen: Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Fedák Sári Kulturális Központ
Vágólapra másolva!
"Valami végtelenül erős ragaszkodás, valami nagyon mély kapaszkodás egymásba - ez tartotta össze a beregszászi színházat. Fontosak vagyunk egymásnak. Nem tipikus színházi társulat vagyunk, hanem egy család" - mondta az Origónak Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a beregszászi színház harminc éves évfordulója alkalmából készült filmben. Az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház 1993. október 23-án indult el - ez volt Kárpátalja első hivatásos színháza, amelyet az akkor 29 éves, később egész Európában ismertté vált nagy rendező, Vidnyánszky Attila alapított. Elképesztően nehéz körülmények között, próbaterem, épület és pénz nélkül dolgoztak, de már a második évben fesztiválon szerepelt a kivételes társulat. Nem sokkal később páratlan sikereket értek el Európában mindenütt, nemzetközi fesztiválokon fontos díjakat nyertek, lényegében rövid időn belül az egyetemes színházművészet részévé váltak. A legendás beregszászi színház színészei közül hatan ma a Nemzeti Színház társulatának tagjai: Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Kristán Attila, Tóth László, Rácz József és Varga József - valamennyien a legjobb magyar színészek közé tartoznak. És persze igazgatójuk Vidnyánszky Attila. A 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón csaknem egy héten át a 30 éves, legendás színházat ünnepelték - erről készített az Origo stábja, Vág Barbara és Talán Csaba egy filmet.
Vágólapra másolva!

"Harcos, sok buktatóval és veszteséggel teli történet a beregszászi színház megalakulásának és fennmaradásának története, ami arról szól, hogy még mindig vagyunk. Bármi történjék, mi megedződtünk és létezünk" - mondta a filmben Vidnyánszky Attila igazgató.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház vezető színésznője úgy fogalmazott: fiatalok voltak, tele hittel. "Vidnyánszky Attila személye nagyon fontos volt számunkra. Volt kire támaszkodnunk, volt kire felnéznünk, nem maradtunk magunkra a legnehezebb időkben sem, mert egy ilyen erős egyéniség állt mellettünk, mint Attila."

Trill Zsolt, a Nemzeti Színház nagy színésze azt mondta: azt szeretné, ha még hosszú évtizedeken át működne a beregszászi színház, ugyanis az azt jelentené, hogy Kárpátalján hagyják a magyarokat békében élni.

Nézze meg a 30 éves beregszászi színházról készült filmet.