Bodrogi Gyula: Nem tudtam, hogy ilyen súlyos állapotban van Tordy Géza

Tordy Géza
Tordy Géza
Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Pásztor Erzsi, Bodrogi Gyula és Németh Kristóf a Metropolnak mesélt a színészlegendáról. Tordy Géza halálhíre mindenkit meglepetett. Két új tagot is választaniuk kell a nemzet színészeinek, április elején ülnek össze.
Vágólapra másolva!

85 éves korában meghalt a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész-rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Tordy Géza.

Tordy Géza halálhíre mindenkit váratlanul ért

A hírt a színész családja jelentette be. Tordy Géza május 1-én lett volna 86 éves. A Nemzeti Színház közleménye szerint a temetéséről később történik intézkedés. A színészóriást nemcsak a nézők, hanem pályatársai is tisztelték és szerették. 

Mindenkit váratlanul ért a szomorú hír, hogy a művész váratlanul meghalt. Bodrogi Gyula, Pásztor Erzsi és Németh Kristóf megható gondolatokkal emlékeznek egykori kollégájuktól, barátjuktól.

Tordy Géza
A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész-rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Tordy Géza
Fotó: Kollányi Péter / MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Bodrogi Gyula: Nem tudtam, hogy ilyen súlyos állapotban van

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a József Attila Színház és a Vidám Színpad örökös tagja, Bodrogi Gyula nehezen találta a szavakat Tordy Géza halála kapcsán.

„Tudtam, hogy Géza beteg volt, azt viszont nem, hogy ilyen súlyos állapotban van. Már tegnap éjjel, a televízióból értesültem, hogy ő is elment. Nagyon megdöbbentem!” – mondta a színművész.

A január 9-én meghalt nemzet színésze, Benedek Miklós megüresedett helye még nincs betöltve. Jövő héten ülnek össze, hogy kiválasszák az erre érdemes művészt. Azonban Tordy Géza halálával bonyolultabbá vált a helyzet.

Bodrogi Gyula
Bodrogi Gyula Fotó: Tuba Zoltán 

Április 4-én ül újra össze a társaság, hogy új tagot válasszunk."

Most egy váratlan helyzet elé állított minket az élet, mert hirtelen két üres hely van.

„Az alapszabályban benne van, hogy mikor kell összeülni a 11 embernek, nyilván ez is szóba fog kerülni, de hogy két színész mellett is döntenünk kell, vagy egy másik időpontban újra összeülünk, majd jövő hét csütörtökön fog eldőlni, jelen pillanatban még nem tudom. Épp elég baj, hogy az utóbbi időben túl sokszor kell emiatt találkoznunk művésztársaimmal” – sóhajtott Bodrogi Gyula.

 

Pásztor Erzsi: „Fájdalmasan érintett a halálhíre”

A Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész, a Soproni Petőfi Színház-, a Turay Ida Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pásztor Erzsi meghatódva beszélt kollégájáról.

„Gyerek fejjel kezdte a szakmát, nagyon szerettem, rendkívüli színésznek tartottam. A Vígszínházban játszottunk közös darabban, de soha nem volt a partnerem. Éppen Mohorára tartok, mert az a megtisztelő feladat ért, hogy nyár előtt én nyitom meg a Tolnay Klári Emlékházat. Még az indulás előtt, reggel olvastam, hogy Géza meghalt. Sajnos az utóbbi években olyan korán mennek el a kollégáim, hogy igazából elégedettek lehetünk, ha ilyen szép kort megélünk."

Fájdalmasan érintett a halálhíre, mert rendkívül ember volt.

„Épp tegnap néztem a Kárpáthy Zoltán című filmet, nagyszerű alakítást nyújtott, csakúgy, mint minden másban, amiben játszott” – mondta a Metropolnak szomorúan a művésznő.

Németh Kristóf: „Inkább atyai, baráti, kevésbé szakmai kapcsolatom volt vele”

Ahogy az egész országot, Németh Kristófot és a művészvilágot is megrázta Tordy Géza halálának híre, kevésbé szakmai, inkább atyai, baráti kapcsolatot ápolt.

„Rettenetes, hogy egy újabb nagyszerű művész távozott. Géza bácsit mindenki ismerte. Mi a főiskolán találkoztunk először, bár engem nem tanított. Egy emblematikus, ikonikus jelenség volt, akinek a véleménye mindenkit érdekelt. A Vígszínházban töltött gyakorlatom alatt többször összefutottunk. Szakmailag olyan értelemben elkerültük egymást, hogy szerepben soha nem állhattam vele egy színpadon."

Németh Kristóf mérhetetlen tisztelője volt Tordy Gézának Fotó: Németh Kristóf FB-oldala

Nem játszottunk együtt, viszont főrendezőm volt a Kamara Színházban, éppen ezért nekem inkább atyai, baráti, kevésbé szakmai kapcsolatom volt vele.

„Mindig adtam a véleményére, mérhetetlen tisztelője vagyok Géza bátyámnak. Sok éven át egy környéken laktunk, a Vérmezőn gyakran futottunk össze, sokat anekdotáztunk, beszélgettünk. Elképesztő fájdalom nekem is, szörnyű azzal szembesülni, hogy egy újabb nagyszerű embert ment el. Ráadásul azt gondoltam, Géza bátyám jövő héten a nemrég elhunyt mesterem és barátom, Benedek Miklós helyére nemzet színészét fog választani többed magával, azt végképp nem gondoltam volna, hogy az ő helye is »megüresedik«” – nyilatkozta a Fórum Színház igazgatója.