Holnapra legyen egy teve a színházban!

poszt, alszanak, halak
Vágólapra másolva!
Ma indul a POSzT it! a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a rendezvénysorozat a színházi háttérszakmák működésébe enged bepillantást. Hogyan dolgoznak a gyorsöltöztetők, ki elég kreatív kellékesnek, és tényleg színész akar-e lenni minden súgó?
Vágólapra másolva!

„A színház csapatjáték, ami akkor működik jól, ha mindenki beleteszi magát az előadás elkészítésébe. A színészek és a rendező viszik vásárra a bőrüket, ők mutatják meg egész lényük minden rezdülését, ezért nekünk nagyon kell őket segítenünk, támogatnunk.

Ha ezek a kapaszkodók a nem megfelelő használat miatt elkopnak, félévente javításra, cserére szorulnak, az biztonságtalan és nehezíti a művészi munkát” – magyarázza Hodászi Ádám, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem kétéves rendezőasszisztens-képzésének végzős hallgatója, amikor arról kérdezem, miért találták ki a POSzT it!-et.

A rendezvénysorozat a színházi háttérszakmákat mutatja be kellékestől fodrászig, fénytechnikustól díszlettervezőig. „Fontos, hogy látszódjon, emberek segítenek embereket, közösen dolgoznak, hogy a nézők mikor beülnek a színházba, a legjobb előadást élhessék át. A jó színházban nagyon különböző emberek veszik emberszámba egymást, sőt, segítik és szeretik a másikat. Ez ma nem tűnik rossz üzenetnek” – teszi hozzá Hodászi.

A jó díszlet és kellék alapvető fontosságú Forrás: Badinszky-Tolvaj Annus

A súgás elsősorban ritmusérzés és emberismeret

A programsorozat négy részre oszlik. Délelőttönként a kisebbek kreatív foglalkozásokon ismerhetik meg a háttérszakmákat, délutánonként beszélgetéseket tartanak színészek és a szakmák képviselőivel, amit workshop követ, díszletbarkácsolással, kellékbemutatóval, gyorsöltözési versennyel, súgópróbával. Végül június 10-én 13 órakor egy hosszabb konferenciát szerveznek a háttérszakmák képzéséről, színházi grafikáról, színházimenedzser-képzésről és marketingről.

„Az interaktív programsorozaton a szakma képviselői feladatokon keresztül tanítanak. Nyilván az éles helyzet, a felelősség nem modellezhető, de már az is óriási eredmény, ha megtapasztalják, hogy a súgás elsősorban ritmusérzék és emberismeret. Az lesz a legizgalmasabb (amennyiben elég bátrak lesznek a közönség soraiban), hogy tényleg kipróbálhatják. Rögzíthetnek jeleneteket bábokkal, kísérletezhetnek a tárgyanimációval, vagy hogy elég kreatívak-e kellékesnek” – mondja az Origónak Totobé Anita most végző rendezőasszisztens, a sorozat főszervezője.

Az asszisztens kávét hord

Totobé az ötlet kialakulását ecsetelve kifejti: „Mindenkinek él a fejében valamilyen kép rólunk, például a súgó titokban színész szeretne lenni, az asszisztens kávét hord, és ezeket nyilván használjuk is marketingcélra, de fontosnak gondoltuk, hogy a szórakoztatás mellett tényleg megtapasztalhassák milyen tulajdonságokkal, képességekkel kell rendelkeznie valakinek a kulisszákon túl”.

Így dolgozik egy maszkmester: Horváth Illést a Pesti Magyar Színház egy darabjához készítik elő Forrás: Magyarszinhaz.hu/Medgyesi Milán

És bár a szervezők már szereztek némi tapasztalatot a gyakorlatban is, maguk még nemigen tudnak életveszélyes élményekről beszámolni a kulisszák mögül. „Kezdő asszisztens vagyok még, abban a néhány munkában, amiben részt vettem, elkerültek az autószétfűrészelős, holnapra legyen itt egy teve jellegű történetek.

Persze nagyon izgultam, amikor a Jurányiban nézőtérnyitás előtt két perccel kiégett a színpad alatti két izzó közül az egyik és gyorsan ki kellett cserélni, vagy amikor a Szkénébe a fotóspróba még előtt gyorsan le kellet gyártani egy kelléket” – ecseteli Hodászi, aki a programsorozatból leginkább a hang- és fénytechnikai bemutatót várja.

„Engem nagyon érdekel a színpadi világítás, az intelligens lápmák, a jelek programozása. Tök jó néha kimondani olyanokat, hogy fresnel, altman, vagy hogy fokon van az a lámpa?” – vallja be a rendezőasszisztens.

Volt, akinek lelkiismereti dilemmát okozott

A szervezőket arról is megkérdeztük, befolyásolta-e a munkájukat a POSZT körül kialakult, botrányokkal, bojkottal, a szakmai kettéosztottságával terhelt helyzet.

"Nehéz megbékélni azzal a gondolattal, hogy valami olyanba kényszerítenek bele, amihez nincs semmi közünk. A legnagyobb nyitottsággal és jóindulattal munkálkodunk, és legszívesebben kikérném magamnak a kategorizálást. A pécsi közönséget remélem, hogy inkább a háttér szakmai része érdekli” – mondja Totobé Anita.

Hodászi hozzáteszi: „Voltak, akiknek okozott lelkiismereti dilemmát a helyzet, többen inkább nem foglalkoztak vele. Az asszisztens nem szól bele ilyen horderejű kérdésekbe. Meglehet a véleményünk, amit ha megkérdez a rendező vagy valamelyik színész, el is mondhatunk, de a mi feladatunk a művészi munka segítése, gördülékennyé tétele. Dolgozni szeretnénk.”

A POSzT it! – Fókuszban a színházi háttérszakmák! című programsorozat eseményei a következő időpontokban láthatók: június 6-án 14 órakor beszélgetés, 15:30-kor workshop a kellékről és a díszletről (Művészetek és Irodalom Háza, kisterem). Június 7-én 11 órakor kreatív gyerekfoglalkozás, 15 órakor beszélgetés, 16:30-kor workshop jelmez, smink, frizura témában (Művészetek és Irodalom Háza). Június 8-án 14 órakor Fény- és hangtechnikai kiállítás (Pécsi Harmadik Színház), 15 órakor beszélgetés, 16:30-kor workshop asszisztensekkel, ügyelőkkel, súgókkal (Művészetek és Irodalom Háza). A konferenciára június 10-én, 13 órától kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában. Kísérőrendezvény: Legendás jelmezek kiállítás a Művészetek és Irodalom Házában.