Az Óbudai Danubia Zenekar új közönségréteg felé nyit az új évadban

Hámori Máté
Vágólapra másolva!
Az Óbudai Danubia Zenekar ebben a szezonban új közönségrétegeket szeretne megszólítani, így a zenekar folytatja rendhagyó kalandozásait a társművészetek és műfajok világában, illetve az előző évadokhoz hasonlóan idén is tematikus koncertsorozatokkal jelentkeznek.
Vágólapra másolva!

2016 nyara a fesztiválszereplések jegyében telt az együttesnek: az Ördögkatlan fesztiválon az úgynevezett Mozart-kommandókkal váltak népszerűvé, utána a Szigeten szórakoztatták különlegességekkel a klasszikus zenére nyitott fesztiválozókat, valamint idén is szerepeltek az Érdi Tamás nevével fémjelzett Klassz a pARTon fesztiválon.

Az Óbudai Danubia Zenekar sajtótájékoztatón is ismertette az új évad programját. Forrás: Óbudai Danubia Zenekar

2016/17-es új szezonban folytatódik a Zeneakadémián a zenekar négy alkalomból álló bérletes sorozata, amelynek az őszi évadban a Szabadok vagyunk szlogent választották.

Az 1956-os forradalom évfordulójához kapcsolódva a koncertek igyekeznek a művészet eszközeivel körbejárni azt, hogy mit is jelent magyarként, európaiként, vagy akár művészként a szabadság szó.

Hámori Máté művészeti vezető, a műsorok megszerkesztője, kigondolója újdonságot is csempészett az együttes koncertsorozatába. A Szabadok vagyunk-sorozatban elhangzó műveket ugyanis magyar költők ismert versei köré fűzte fel. A koncertek központi témájává ezzel az irodalom, azon belül is a költészet vált. A XX. század '20-as, '30-as éveiben

a Zeneakadémia nagyterme ugyanis nem csupán zenei helyszínként funkcionált:

sokáig olyan közösségi helyszín is volt, amely nyitva állt a legkülönbözőbb műfajok, irányzatok, törekvések számára. A nyugatosok számtalan gyűlést, felolvasóestet tartottak itt, ahol rengeteg irodalmi nagyság fordult meg Karinthytól Babitsig, Füst Milántól Illyés Gyuláig. Az Óbudai Danubia Zenekar szeretne ehhez a hagyományhoz visszanyúlni.

A koncertek elején színművészek mondják el azt a verset, amely köré az adott este zenei programja felépült,

a műsor pedig tartalmilag, hangulatilag kapcsolódik az elhangzó, ikonikus magyar költeményhez úgy, hogy a két műfaj jól kiegészítse egymást. Hámori Máté, Marcello Rota és Pál Tamás vezénylik majd Mozart, Brahms, Csajkovszkij, Nino Rota műveit, illetve Bálint András, Bíró Kriszta, Takács Kati és Mácsai Pál mondják el Kosztolányi, Weöres, Márai és Babits verseit.

A koncerteket minden esetben ingyenes Beavató előadás előzi meg, amelyet Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tart zenebejátszásokkal, képvetítéssel és zenei csemegékkel fűszerezve. Vendégei általában a koncertet vezénylő karmesterek, vagy szólisták, akik sokszor személyes élményeiket, a művekhez fűződő viszonyukat is feltárják.

A sorozat a Szeptemberi áhítat című koncerttel kezdődik szeptember 29-én, csütörtökön. A programban Mozart C-dúr zongoraversenye és Brahms D-dúr szerenádja szerepel, Hámori Máté vezényel, közreműködik Érdi Tamás zongoraművész, Kosztolányi Dezső versét pedig Bálint András mondja el.

Hámori Máté Forrás: Óbudai Danubia Zenekar

A további alkalmakra Téma és variációk címmel október 21-én, Mennyből az angyal címmel november 23-án, Karácsonyi ének címmel pedig december 21-én kerül sor.

Folytatódik az együttes népszerű, három részből álló zeneszerző-portrésorozata is a BMC-ben.

2016. novemberétől Johann Sebastian Bach és családjának zenei arcképét igyekeznek felvázolni.

A sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Az ő színes, vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével kerülnek új megvilágításba Bach ismert, vagy éppen árnyékban maradt remekművei, így a három hangverseny végére a nézők átfogó, élményszerű képet alakíthatnak ki a zeneszerzőről és elhangzó műveiről, november 12-én, december 10-én és a jövő év február 4-én.

A korábbi évek németországi turnéi után, idén

az Óbudai Danubia Zenekar Párizsban vendégszerepel.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékévében október-november folyamán ünnepi hangversenysorozatra kerül sor 25 európai városban, az 56-os Emlékbizottság támogatásával. 2016. november 15-én, Párizsban, a Maison de la Radio France Studio 104-es termében lépnek fel, Hámori Máté vezényletével, Balázs János zongorista közreműködésével. A koncerten Bartók III. zongoraversenyét, Beethoven Egmont nyitányát és Lajtha VII. szimfóniáját hallhatja a párizsi közönség.

A zenekar évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Klasszik Rádióval, a december 17-i Klasszikus Karácsony koncerten a Klasszik Rádió repertoárjának ünnepi dallamai szólalnak meg.

Magyarország legrangosabb kortárs művészeti fesztiválja, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pedig ifjúsági koncert létrehozásával bízta meg a zenekart.

Az előadás október 16-án 11. 00 és 15.00 órakor lesz látható a Vigadó nagytermében.
Bartók Bélát még ma is sokszor sorolják a nehezen befogadható, modern zeneszerzők köré. Akik a legjobban cáfolhatják ezt a tévhitet, azok éppen a gyerekek, ezért is nekik szól a zenekar legújabb előadása, a Bélamese.

A történet egy képzelt, poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol az emberi civilizáció totális győzelmet aratott az élővilág felett, elpusztítva mindent, maga alá gyűrve az egész természetet. Ebben a sivár világban tilos különbözni, szembeszegülni a világ urának, a gonosz Öreg Apónak az akaratával. A mese főhőse itt a Legkisebbik Fiú, aki bátyjaitól különbözik: képes ugyanis álmában újrateremteni a természeti világot, fákat, erdőt, és az erdőben magát a csodaszarvast is. Számos szuperhős száll be a küzdelembe mindkét oldalon, ám végül nem lehet kétséges a Legkisebb Fiú győzelme, aki zenéjével legyőzi az egyformaság fény és zaj-világát. Bartók zenéje ezúttal mint tökéletes mese-muzsika, új arcát mutatja nemcsak a gyerekek, hanem felnőtt kísérőik számára is.

Október 30-án a Művészetek Palotájában Szimfonikus felfedezések címmel Bánkövi Gyula, Bartók és Borogyin műveiből játszik a zenekar a nagy-britanniai származású, 18 éves Julian Trevelyan közreműködésével.

Legfőbb céljának viszont 2013 óta a legfiatalabbak megszólítását tartja az együttes, ezért gyarapították ifjúsági sorozataik számát.

2016-ban szeretnék még több budapesti iskoláshoz eljuttatni a legkiválóbb zenét, a legmagasabb színvonalon.

A 45 perces programot legtöbbször egy-egy iskola tornatermében adják elő, idén a Csipkejózsika című előadást viszik el a gyerekeknek.