Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új módszert fejlesztettek ki a tüdőrák korai felismerésére

Vágólapra másolva!
Egy új eljárásnak köszönhetően az orvosok hatékonyabban fel tudják állítani a tüdőrák diagnózisát. A hagyományos vizsgálatokat hamarosan leváltó háromdimenziós analízissel növelhető a CT-vizsgálatok pontossága és kevesebb idő is elegendő lesz az elváltozások kimutatásához.
Vágólapra másolva!

A radiológusok évekig úgy határozták meg a daganatgyanús tüdőelváltozás méreteit, hogy a képernyőn megjelenő kétdimenziós kép alapján megmérték a tumor két széle közti legnagyobb távolságot. A RECIST módszert használják erre a leggyakrabban, azonban ez a megoldás meglehetősen pontatlan, szemben azzal az új háromdimenziós analízissel, amely pontosabb eredményt ad az elváltozások méretének meghatározásában.

A National Institute of Standards and Technology kutatói mennyiségileg is meghatározták az új módszer előnyét, megállapították, hogy a ennek alkalmazásával már tízszer kisebb méretű elváltozások is kimutathatók, mint a RECIST segítségével, így a diagnózis hat hónap helyett négy hét alatt megszülethet, ez pedig kritikus fontosságú a beteg túlélése szempontjából.

A CT-vizsgálat során a gép számos különböző szögből készít röntgenes sorozat-felvételeket. Zachary Levine, a kutatás vezetője, meghatározta a lehető legkorábbi diagnózis felállításához szükséges képek paramétereit. Ehhez 283 polimer-szilikát ellipszoidot használt fel, amelyek átmérője 4 és 11 milliméter között volt.

A kutatók ezután műanyag habba ágyazták a polimertablettákat és emeletes dobozokba helyezték őket. Mivel a műanyag hab átlátszóan jelenik meg a CT-felvételeken, a sűrűbb polimer kinézete nagyon hasonlít a daganatokéhoz. A kutatók összehasonlították az ellipszoidok ismert térfogatát a volumetriával, valamint a RECIST segítségével meghatározott adatokkal.

"Azt találtuk, hogy a volumetria már tízszer kisebb térfogatváltozást is képes kimutatni, ugyanakkor hatékonysága megegyezik a RECIST-ével." - magyarázta a szakember. A kutató azonban arra figyelmeztet, hogy a daganatok gyakran furcsa alakban nőnek és nem hasonlítanak a vizsgálat során használt ellipszoidokra, ez megnehezítheti a diagnózist, de a kutatás jó kiindulópont a CT során nyert adatok hatékonyabb értelmezéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről