Őszülés jelezheti, ha hatásos a melanómagyógyszer

Vágólapra másolva!
Az őszülés általában az öregedést mutatja, de azoknál az előrehaladott melanómás betegeknél, akik újfajta gyógyszeres kezelésben részesülnek, a gyógyulás első jele lehet.
Vágólapra másolva!

A kutatók állítása szerint a Bristol-Myers Squibb ipilimumab, illetve a Pfizer tremelimumab tartalmú gyógyszerei néhány beteg haját teljesen fehérre változtatták. Ezzel a két kísérleti szer az immunrendszer serkentése által igyekszik felvenni a harcot a rák ellen.
Az összes olyan beteg, aki a gyógyszertől megőszült, teljes mértékben jól reagált a kezelésekre, a tumort már nem lehetett látni a CT-leletükön. Ez arra utal, hogy az ősz haj egy korai jele lehet a gyógyszer bőrrákra gyakorolt kedvező hatásának. "A terápia bevezetését követően, 6-12 hónapon belül vált láthatóvá a depigmentáció." - mondta Dr. Anna Pavlick, a New York Egyetem Langone Kórházában folyó melanóma-program igazgatója.

48 beteget kezeltek ipilimumabbal vagy tremelimumabbal. Mindkét hatóanyag különböző humán antitestek változatai. Arra tervezték őket, hogy blokkolják a CTLA-4-et, az immunrendszer egy molekuláját, mely az immunrendszert ellenőrzi. "A 48 betegből 17 teljesen vagy részben reagált a kezelésre, ami igen szép eredmény." - mondta Pavlick, aki eredményeit az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagoi ülésén teszi majd közzé. "Ebből a 17 emberből 9 tökéletesen megőszült. Radiológiai szempontból ők azok, akik teljes mértékben reagáltak a kezelésre. Biztosan állíthatom, hogy amennyiben a depigmentáció 6-12 hónapon belül kialakul, akkor a kezelés tartós sikert hoz."

Pavlick elmondása szerint mikor a hajuk őszüléséről kérdezték őket, mindegyik beteg ugyanazt mesélte. "Először a szemöldöküknél kezdődött, majd a hajjal folytatódott, már akinek volt haja, persze. A kopaszoknál a pajesz kezdett őszülni. Számomra ez a gyógyulást jelezte." Azt egyelőre homály fedi, hogy a gyógyszerre olyan jól reagáló betegek hajából miért tűnt el a festékanyag. Most ezt tanulmányozzák annak reményében, hogy több majd melanómás beteg is profitálhat belőle.

A Bristol-Myers ipilimumabját tanulmányozó másik kutatás felfedezte, hogy az előrehaladott melanómában szenvedő betegek több mint 20 százaléka két évvel a kezelés után még életben volt a szokásos kilenc hónapos túléléssel szemben. Sok sikertelen gyógymód után Pavlick nagyon boldog, hogy találtak egy összetevőt, mely legalább néhány beteg esetében hatásos. "Azt hiszem, tettük egy apró lépést előre. Annak, aki 40 éven át még 'mászni' sem tudott, ez hatalmas fejlődést jelent." - mondta.