Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy életen át tartó zöldség-diéta: agykárosodás érné a 7 éves kislányt, ha fehérjét enne

Vágólapra másolva!
Egész életében csak zöldséget és gyümölcsöt ehet az a 7 éves kislány, akinek egy ritka anyagcserezavar miatt képtelen a szervezete feldolgozni a fehérjéket.
Vágólapra másolva!

Egy ritka rendellenesség miatt, egy életen át tartó zöldség- és gyümölcsdiétára kényszerül az a 7 éves kislány, aki, ha protein tartalmú ételt eszik, agykárosodást kaphat. Születése után nem sokkal, hat napos korában ugyanis egy rutin vérvizsgálat során kiderült, hogy a kislány, Batki Borsi egy különös anyagcsere zavarbaj szenved.


A betegség neve az úgynevezett "fenilketonúria" (PKU) nagyon ritka, 15 000 babából csak mindössze egynél fordul elő, melynek során a szervezet képtelen lebontani a fenilanin nevű aminosavat. Batki Borsi ezért a legtöbbször kénytelen végignézni, ahogy barátai pizzát vagy édességet esznek. Bár a tünetek nem jelentkeznek azonnal, fontos, hogy betartsák a proteinmentes diétát, mivel a méreganyagok lassan felhalmozódnak a szervezetben és bizonyos idő elteltével agyi görcsöket, majd agykárosodást okoznak.


Borsi édesanyja, Mária szerint nagyon nehéz betartani a különleges étrendet, általában speciális tésztát eszik paradicsom szósszal és fehérje helyettesítő étrendkiegészítőt. Sok minden tiltó listán van, a legnehezebbek a közös ebédek, hiszen akármennyire is igyekszik az egész család alkalmazkodni a kislányhoz, mégsem ehetik folyamatosan az ő étrendjét. "Sokszor sírva fakad, amikor valaki előtte fagyit vagy édességet eszik, ünnepekkor pedig különösen nehéz neki" - tette hozzá az édesanyja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez