Törökországi szívműtéteket finanszíroz a szerb egészségpénztár

Vágólapra másolva!
Szerbiai szívbetegek újabb tizenkét fős csoportja utazott a hét végén műtétre Törökországba; az út és a beavatkozás teljes költségét a szerb országos egészségbiztosítási intézet (RZZO) állja.
Vágólapra másolva!

Ez a páciensek harmadik ilyen csoportja, akiknek szívbillentyű- vagy bypass- (koszorúér-szűkületet megszüntető) műtétjét az isztambuli Acibadem magánklinikán végzik el. Az első csoport június végén költözött be a török klinika saját fürdőszobás, plazmatévével, internetkapcsolattal felszerelt kórházi szobáiba. A páciensek állapotuktól függően a szívműtét után néhány nappal, de legfeljebb egy héttel hazautaznak.


A szerb egészségpénztár 4700 euróig állja a költségeket, amiben benne van az utazás, a műtét és a teljes törökországi ellátás díja. A betegek közül - akiket ingyen elkísérhet Isztambulba egy hozzátartozójuk - azoknak ajánlják föl a külföldi gyógykezelést, akik régóta vannak a várólistán.


Az RZZO a szívműtétre várók listáját rövidítendő ajánlotta föl, hogy finanszírozza nemcsak a közkórházakban elvégzett szívbillentyű- és bypass-műtéteket, hanem az említett isztambuli magánklinikán, illetve az egyik belgrádi magán klinikai központban elvégzett beavatkozásokat is.


Szerbiában idén tavasszal több mint 1700-an vártak bypass-műtétre és több mint 1500-an szívbillentyűcserére.