A békabőr segíthet legyőzni a szuperbaktériumokat

Vágólapra másolva!
Kutatók szerint a békabőr a antibiotikumrezisztens szuperbaktériumok elleni harcban felhasználható új antibiotikumok jelentős forrása lehet.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 6 ezer békafajban eddig több mint 100 potenciális baktériumellenes anyagot mutattak ki. Az Egyesült Arab Emirátusok Egyetemének kutatói most azon dolgoznak, hogy némi átalakítással csökkentsék az anyagok toxicitását, és alkalmassá tegyék az emberi orvosságokban való felhasználásra.


A gyógyszerrezisztens baktériumok egyre súlyosabb problémát jelentenek világszerte, ennek ellenére nincsenek új gyógymódok a láthatáron. A kutatók által felfedezett, egy ritka amerikai békafajtából kinyert egyik anyag azonban azzal a reménnyel kecsegtet, hogy elpusztítja a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureust (MRSA-t).


A békabőrből kinyert vegyületek alkalmazása a baktériumok, vírusok és más kórokozók ellen nem új ötlet. Sajnos azonban ezeket a vegyületeket nem olyan egyszerű felhasználni az emberekben, mert vagy elpusztulnak a véráramban, vagy túlságosan mérgezők az emberi sejtekre. A kutatók a kulcsfontosságú vegyületek azonosítását követően úgy módosították molekuláris szerkezetüket, hogy emberi sejtekre legyenek kevésbé veszélyesek, ugyanakkor megtartsák baktériumölő képességüket. Azt is vizsgálják, hogyan tehetik a vegyületeket ellenállóbbá a lebomlással szemben, hogy még időben kifejthessék hatásukat a szervezetben. Azt remélik, hogy munkájuk révén ezek az anyagok öt éven belül a klinikai gyakorlatban is felhasználhatók lesznek.