A rágógumi enyhítheti a fogfehérítés utáni kellemetlenségeket

Vágólapra másolva!
A cukormentes rágógumi egyre több előnyét fedezik fel, például a fogszuvasodás elleni harc terén. Egy új tanulmány szerint a fogfehérítés után elrágott cukormentes rágógumival csökkenthető a beavatkozás után jelentkező fogérzékenység mértéke.
Vágólapra másolva!

A tanulmány két szerzője: Brian Tang és Brian Millar arra keresték a választ, hogy a kazein-foszfopeptideket és amorfus kalcium-foszfátot (CPP-ACP) tartalmazó cukormentes rágógumik csökkentik-e a fogfehérítés után tapasztalható érzékenység előfordulását, időtartamát és erősségét. Tang azért döntött a tanulmány elvégzése mellett, mert saját rendelőjében próbálta rágógumival enyhíteni a fogfehérítés utáni érzékenységet, és a terápiát hatásosnak találta.


Gazdaságos kezelés


A kutatás során 88 olyan beteget vizsgáltak, akik egyszeri fogfehérítést kértek. A beavatkozást követően a résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották. Az A csoport cukormentes, CPP-ACP-vel dúsított rágógumit kapott, a B-csoport nem kapott semmilyen kezelést az ínyérzékenységre, a C csoport pedig csak közönséges cukormentes rágógumit.


A betegek 24 óra elteltével visszatértek a rendelőbe, és kitöltöttek egy kérdőívet a fogérzékenység jelentkezésével, időtartamával és erősségével kapcsolatban. A résztvevők többsége (85,2 százalék) tapasztalt érzékenységet a fogfehérítést követően. A kellemetlenség átlagosan 4 és fél órán keresztül, maximum fél napig tartott, és azoknál tartott a leghosszabb ideig, akik egyáltalán nem rágógumizhattak. A kétféle rágugumit fogyasztók között nem volt jelentős különbség.


Hogy csökkenti a rágó az érzékenységet?


Dr. Tang és Millar többféle elméletet is felállított, ami magyarázhatja, hogy miért érzett kevesebb fájdalmat a két rágógumis csoport. Az érzékenység csökkenése lehetett placebo hatás, de a rágás valódi terápia önmagában is, hiszen serkenti a nyálképződést, ami cserébe csökkenti az érzékenységet is.


A tanulmány írói arra következtettek, hogy a cukormentes rágógumi használata (akár CPP-ACP-vel, akár anélkül) mérsékelheti a fogfehérítés utáni érzékenységet, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy a CPP-ACP további előnyökkel is bír-e.


Az eredmények bizonyítékul szolgálhatnak egy egyszerű és költséghatékony kezelés kidolgozásához, mely sokkal kényelmesebb megoldást nyújt a betegek számára a jövőben. Dr. Tang javasolja, hogy a fogorvosok tartsanak egy példányt a tanulmányból a rendelőjükben, hogy meggyőzzék a betegeket: a rágógumi csökkenti az érzékenységet.