Óriás oltási kampány indul Nyugat-Afrikában

Vágólapra másolva!
Szombaton veszi kezdetét a 85 millió öt éven aluli gyermek járványos gyermekbénulás (polio) elleni védőoltását célzó nagyszabású program Nyugat- és Közép-Afrikában.
Vágólapra másolva!

A Joint Global Polio Eradication Initiative és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetség közös nyilatkozata szerint az elmúlt hónapokban a térség kilenc országából jelentettek aktív gyermekbénulás járványt. A betegséget okozó vírust a világ nagy részén már kiirtották.


"A széles körű lefedettséggel, melynek következtében nem marad beoltatlan gyermek, a program megszabadíthatja Nyugat- és Közép-Afrikát a gyermekbénulástól" - nyilatkozta az ENSZ Gyermekalapjának regionális igazgatója, Gianfranco Rotigliano.


A 19 országot érintő, 21 millió euró összköltségű védőoltási programban több mint 400 ezer önkéntes és egészségügyi dolgozó vesz részt a Rotary International finanszírozásával. Az UNICEF regionális szóvivője, Gaelle Bausson az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy 2008 februárja óta 1469 fertőzés következett be 19 országban. 2008-ban a gyermekbénulás megmaradt négy melegágya közül az egyik, Nigéria volt kiindulópontja a járványnak, amely a szomszédos országokra is átterjedt, pedig ezeket korábban már polio-mentesnek tekintették.


"Az önkéntesek és egészségügyi dolgozók áldozatos hada dolgozik majd napi 12 órán át, gyalog, kerékpárral, csónakkal és motorkerékpárral közlekedve, gyakran embert próbáló körülmények között" - áll a nyilatkozatban.


A gyermekek két csepp szájon át szedhető polio elleni oltóanyagot (OPV) kapnak, hogy védettséget kapjanak a rendkívül fertőző vírus ellen, amely gyógyíthatatlan, és teljes bénuláshoz vezethet.