Még mindig népszerű a testi fenyítés mint nevelési módszer

Vágólapra másolva!
A gyermek elnáspángolása még mindig a fegyelmezés leggyakoribb formája világszerte, annak ellenére, hogy 1979 óta 24 országban a gyermekek mindenfajta testi fenyítése teljes tilalom alatt áll.
Vágólapra másolva!

Noha az Egyesült Államokban 1975 óta ritkább a verés, az óvodáskorú gyermekek 80 százalékánál még mindig a testi fenyítés a fő nevelési eszköz.


"A durva bánásmód minden közösségben elterjedt, minden nemzetnél jelen van" - mondta el Dr. Desmond Runyan, az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) professzora. Ő volt annak a kutatásnak a vezetője, mely során több országot átfogó felmérést készítettek arról, hogy milyen gyakran alkalmaznak a szülők testi fenyítést a gyerekek fegyelmezésére.


A kutatás során Brazília, Chile, Egyiptom, India, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok családjait vizsgálták, és azt állapították meg, hogy mindenhol nagyobb a gyermekek tényleges testi fenyítésének száma, mint a hivatalosan közzétett adatok.


A testi fenyítés az iskolázatlan anyák körében volt a leggyakoribb, a fizikai bántások száma egy országon belül is változott a különböző közösségek körében. A durva gyermekbántalmazások száma nem volt kisebb a többi országban sem, mint az Egyesült Államokban. Sőt, minél kisebb jövedelmű, fejletlenebb egy ország, annál gyakoribb a gyermekbántalmazás.


Bár 2002-ben kevesebb gyermeket fegyelmeztek veréssel, mint 1975-ben, ennek ellenére 2002-ben az óvodás gyerekek 79 százalékát még mindig elfenekelték, a 8-9 év közötti gyerekek felét pedig valamilyen tárggyal, pálcával vagy fakanállal tanították móresre. "A szülőknek meg kell érteniük, hogy a verés többet árt, mint használ, és más, humánusabb módszer is létezik a gyermekek fegyelmezésére. Jó hír viszont, hogy a testi fenyítése csökkenő tendenciát mutat" - számolt be Dr. Zolotor a UNC sajtótájékoztatóján.