Súlyos mellékhatása lehet a biofoszfonátos csontritkulás elleni kezelésnek

Vágólapra másolva!
Azok a betegek, akik bifoszfonátos csontritkulás elleni kezelésben részesülnek talán nem is ismerik az ilyen gyógyszerek egyik lehetséges mellékhatását, amely hátrányosan befolyásolja a szájhigiénét - áll az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (JADA) szaklapjában megjelent egyik új tanulmányban.
Vágólapra másolva!

A bifoszfonátok alkalmazása esetén ugyanis előfordulhat, hogy a kezelt betegnél oszteonekrózis (csontelhalás) alakul ki, amely ezekben az esetekben spontán vagy valamilyen szájsebészeti beavatkozás nyomán jelentkezhet.


Ez a bifoszfonáttal összefüggő oszteonekrózis igen ritka, de annál komolyabb megbetegedés, amely súlyosan roncsolja az állkapocscsontot. A kezelt betegek 3-12 százalékánál jelentkeznek e betegség tünetei. Ez az érték főleg a rákellenes terápián résztvevőknél tapasztalható, akik intravénásan kapnak bifoszfonátot, míg a csontritkulás ellen kezeltek esetében a csontelhalás kialakulása kevesebb mint 1 százalék.


A jelenlegi kutatás célja az volt, hogy képet kapjanak arról, vajon a betegek mennyire tájékozottak a bifoszfonátos kezelést illetően, illetve, hogy az orvosok milyen mértékben tájékoztatják a pácienseket a mellékhatásokról. A megkérdezett 73 beteg 44 és 88 év közötti életkorú volt és bifoszfonát-terápián vett részt, ugyanekkor pedig rutin fogorvosi kezelést vettek igénybe.


A válaszadók 84 százaléka tisztában volt azzal, miért kap bifoszfonátos kezelést, viszont 80 százalékuk nem tudta már megmondani, milyen hosszan tart majd a terápia, és 82 százalékuk arról sem tudott semmit, hogy a bifoszfonátos készítményeknek olyan súlyos mellékhatásai lehetnek, mint az állkapocsban fellépő csontelhalás.


A szakemberek szerint a felmérés jól mutatja, hogy a kockázatok minimalizálásának érdekében sokkal jobb kommunikációra van szükség a kezelőorvosok és betegeik között, hiszen ebben az esetben a mellékhatások egészen komolyak lehetnek.