Komoly előnnyel jár, ha valakinek lánytestvére van

Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint az, hogy valakinek lánytestvére van, előnyt jelent pszichés egészségére nézve.
Vágólapra másolva!

A testvér kivételes hatást gyakorol a gyerekre, akár fiatalabb, akár idősebb - állapították meg az amerikai Utah Brigham Young Egyetemének kutatói. Tanulmányuk szerint a testvér valami olyat ad a gyereknek, amit a szülő nem.


Az egyetem Virágzó Családok címet viselő programjának keretében végzett kutatás 395 kettő- vagy többgyermekes családot vizsgált, ahol legalább egy gyerek 10 és 14 év közötti kamasz. A kutatók először a kutatás kezdetén, majd egy évvel később gyűjtöttek adatokat a résztvevő családokról.


A lánytestvér pszichésen erősíti testvérét


Az eredmények szerint a lánytestvérek a negatív érzelmek elkerülésében segítették testvéreiket. A lánytestvérrel rendelkező kamaszok a lánytestvér nélküli gyerekekhez képest kisebb valószínűséggel számoltak be arról, hogy magánytól, szeretethiánytól vagy bűntudattól szenvednének.


Nem számított, hogy a lánytestvér fiatalabb vagy idősebb volt, illetve hogy mekkora volt a korkülönbség a testvérek között, önmagában az befolyásolta a testvér érzelmi életét, hogy volt-e lánytestvére vagy sem.


A testvér révén mélyül a segítőkész hozzáállás a gyerekben


A kutatás szerint a fiútestvér is fontos, bár az ő pozitív hatásuk másképp mutatkozik meg. Az, hogy valaki bármilyen nemű testvérrel rendelkezik, erősíti a jó cselekedeteket, például a szomszéd segítését, vagy kisebb gyerekek istápolását az iskolában.


Sőt, a szerető testvér nagyobb mértékben befolyásolja a segítőkész hozzáállást, mint a szülői hatás e téren. A testvéri szeretet és a jó cselekedetek közötti összefüggés kétszer olyan erős, mint a szülők és a gyerek jó tettei közötti kapcsolat.


"A kutatásból egyértelműen látszik, hogy érdemes ápolni a testvéri kapcsolatot. Amikor a gyermek kamaszkorba lép, hathatós védelmet nyújt testvére" - véli Padilla-Walker.