Elkészült az otthoni HIV-teszt

Vágólapra másolva!
Egyszerű, pontos és sok ember számára elfogadható alternatívát kínál a laborvizsgálat helyett az otthoni HIV-teszt. Az így kapott eredmények 99 százalékban megegyeznek a kórházi dolgozók által végzett vizsgálatokéival, megbízhatóságát tekintve pedig 402 vizsgált személyből 400 esetében pontosnak bizonyultak. A teszt megjelenése egybeesik az Európai Unió megújult HIV/AIDS-stratégiájának publikálásával.
Vágólapra másolva!

Az önteszt doboza egyszerű útmutatót is tartalmaz a vér- és a szájüregből vett nyálminta kinyeréséről. A kísérletben részt vevők több mint 90 százaléka a kíméletesebb tesztelés mellett döntött. A megbízhatóság érdekében a kórházi dolgozók újra elvégezték mindenkin a vizsgálatot. Az eredmény 402-ből 400 esetben helyesnek bizonyult.

A teszt a rutin HIV-vizsgálathoz hasonlóan a vírus elleni antitestek felismerésén alapul. Ezek azok az immunrendszer által termelt fehérjemolekulák, amelyek felismerik a szervezetbe került idegen anyagokat, például a baktériumokat vagy vírusokat. Az otthoni vizsgálat előnye, hogy segítségével korábban felismerhető a fertőzés, aminek köszönhetően hamarabb megkezdhető a kezelés. Az idejében elkezdett terápia pedig akár 20-30 évvel is meghosszabbíthatja a fertőzött személy várható élettartamát.

A vizsgálat elvégzéséhez a mellékelt üvegcsébe kell tenni a nyál- vagy vérmintát, majd 20 percen belül le lehet olvasni az eredményt. Ez kétségkívül jó hír - összehasonlítva a hazánkban megszokott átlagosan egyhetes várakozással.

A résztvevők számára nem okozott problémát a pozitív és negatív eredmények elkülönítése - mondta el a tesztről dr. Charlotte Gaydos, a baltimore-i Johns Hopkins egyetemi klinika kutatója. A kísérlet csaknem minden résztvevője úgy nyilatkozott, hogy "valószínűleg vagy biztosan" ajánlaná az öntesztet barátainak, illetve "valószínűleg vagy biztosan" elvégezné a tesztet otthon, ha rendelkezésre állna - mondta dr. Gaydos, aki szerint a további vizsgálatok lefolytatása után az otthoni HIV-teszt akár olyan rutineljárássá válhat, mint a terhességi teszt.

"A gyorstesztekkel általában az a baj, hogy nem adnak száz százalékban pontos eredményt sem negatív, sem pozitív irányban. Álpozitív eredmény esetében nem lehet kiszámítani, hogy az adott tesztalany miként reagál, a kezelésekre, de az sem jobb, ha egy álnegatív eredményt látva az egyébként HIV-fertőzött nem kapja meg a lehető leghamarabb a szükséges ellátást. Érdemes ezért megbízhatóbb eredményt produkáló laborvizsgálatot kérni." - válaszolta kérdésünkre dr. Szél András mikrobiológus.

Az otthon elvégezhető HIV-teszt várható forgalomba kerüléséről, valamint áráról egyelőre nincs információ, de ez az eszköz talán megoldást jelenthet arra, hogy minél több HIV-fertőzött szerezzen információt a betegségéről.


Megújult az európai HIV/AIDS-stratégia

Az otthoni teszt megjelenése egybeesik a 2009-2013-as időszakra vonatkozó európai HIV/AIDS-stratégia publikálásával, amely szerdán került fel az Egészségügyi Minisztérium weboldalára. Az Európai Bizottság (EB) 2009. október 26-án fogadta el azt a dokumentumot, amely meghatározza a fertőzéssel szembeni harc négyéves időszakra vonatkozó lépéseit.

Az EB szerint aggályos, hogy annak ellenére, hogy egyre több helyen lehet hozzájutni a gyors és ingyenes tesztekhez, továbbra is igen magas azoknak az aránya, akik nem tudnak a fertőzésükről. Az unióban ez az arány 30, az EU-val szomszédos országokban azonban akár 70 százalék is lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy szervezetük kevésbé reagál a késve elkezdett kezelésre, életkilátásaik romlanak, ráadásul tudtukon kívül továbbterjeszthetik a vírust.


Három európai HIV-pozitívból egy nem tud fertőzöttségéről

A bizottság adatai szerint az Európai Unió 27 országában és a szomszédos államokban a 2001-es 1,5 millióról 2007-re 2,2 millióra növekedett a HIV-fertőzöttek száma. Közülük mintegy 730 ezren laknak az EU-n belül. 2007-ben 50 ezer új esetet diagnosztizáltak az unióban és a környező országokban.
Az országonkénti fertőzöttségi arány igen eltérő: 0,1 százaléktól több mint másfél százalékig terjed a 15-49 évesek körében. Közepes a fertőzöttségi arány Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában (0,4-0,5 százalék), Észtországban viszont csaknem 1,3 százalék. Magyarországon jelenleg 1630 regisztrált HIV-fertőzöttről tudnak. (Forrás: Országos Epidemiológiai Központ)
A nem EU-tagállam Oroszországban a felnőtt népesség 1,1 százaléka, Ukrajnában pedig 1,6 százaléka HIV-pozitív.


Az egyelőre gyógyíthatatlan betegség eltérően jelentkezik az unió különböző régióiban, az EB iránymutatása ezt is figyelembe veszi. A dokumentum az EB által 2005-ben elfogadott első - az EU és a környező országok HIV/AIDS elleni küzdelmével foglalkozó - stratégia megújult, frissített változata.

A 2005-2010 közti időszakra vonatkozó rendelkezések az unió szerint sikeresek voltak, sok tekintetben előrehaladást eredményeztek: erősödött a politikai elkötelezettség a betegség elleni fellépésben, jobban bevonják a folyamatba a civil társadalmat, és központosították a HIV/AIDS elleni küzdelmet, amely így az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) fennhatósága alá került. A stratégia emellett megkönnyítette a megfizethető antiretrovirális - a retrovírusok, vagyis a HIV, bizonyos herpeszfajták stb. elleni - gyógyszerekhez való hozzáférést, prevenciós projektek és programok finanszírozását, valamint ösztönözte a kutatási célú befektetéseket és a partnerek szoros együttműködését.

A stratégia három kulcsfontosságú területre összpontosít: a HIV megelőzésére, a megbízható tesztlehetőségek biztosítására, illetve a fertőzésnek leginkább kitett csoportok és régiók meghatározására.

"Az embereket arra kell ösztönözni, hogy felelősséget érezzenek önmagukért és partnerükért, biztonságos szexuális életet éljenek és vegyenek részt a HIV-szűrésben" - nyilatkozta a stratégia kapcsán Androulla Vassiliou, az Európai Unió egészségügyi főbiztosa. "Mindennek az emberi jogok tiszteletben tartásával és a HIV/AIDS által érintett személyek diszkriminációjának mellőzésével kell történnie."


Még mindig nincs meg az AIDS ellenszere

A három éven át tartó kutatás során több mint 16 000 önkéntest oltottak be a két különböző vakcinából előállított védőoltással. Az amerikai és thaiföldi tudósoknak számos kérdés még megválaszolatlan maradt, a kutatásból ugyanis nem derült ki, hogy a vakcina például az Egyesült Államokban vagy az Afrikában elterjedt vírustörzsekkel szemben is hatásos-e. Valamint a tudósok a vakcina hatóidejére sem tudtak pontos választ adni, ugyanis néhány ember az oltás után megfertőződött, és pontosan olyan sok vírus volt a szervezetükben, mint azokéban, akiket nem oltottak be.


"Az új stratégia célja, hogy 2013-ra minden európai országban csökkenjen a HIV-fertőzések száma és egyszerűbb legyen a megelőzés. A Bizottság szeretné elérni, hogy az EU-polgárok megfelelő ellátásban és támogatásban részesüljenek. A stratégia az európai HIV-fertőzöttek és AIDS-esek életminőségét is javítaná.

A korábbi sikeres kommunikációs kampányok mintájára a Bizottság a 2009-2013-as időszakban is kiemelt hangsúlyt fektet a különböző nemzeti hatóságok és civil szervezetek tájékoztatására, illetve a fiatalok felvilágosítására. Az uniós dokumentum foglalkozik a magas HIV-fertőzöttségű országokból érkező bevándorlók felvilágosítására. A stratégia a legnagyobb kockázatnak kitett népcsoportokra vonatkozó rendelkezésekkel is foglalkozik, különös tekintettel az emberi jogokra, valamint a diszkrimináció visszaszorítására.

Az Európai Bizottság kitér az unióval szomszédos, magas fertőzöttségű országokra (pl. Ukrajna) is. A megelőzés, szűrés és kezelés tekintetében pedig hangsúlyozza az érintett intézmények megfelelő információcseréjét, amely - különösen a gazdasági válság idején - komoly segítséget jelenthet az elmaradottabb régiók megóvását tekintve.

A stratégia meghatároz különösen veszélyeztetett csoportokat is, ezek közé tartoznak például a homoszexuális férfiak, akik közül az új fertőzöttek mintegy 40 százaléka kerül ki. De ide értendőek a magas fertőzöttségű területekről érkező bevándorlók, valamint az intravénás kábítószer-használók. Ebből a három csoportból kerül ki az összes új fertőzött közel 70 százaléka."