Remény a visszérgyulladásban szenvedőknek

Vágólapra másolva!
Egy új, visszérgyulladás elleni készítmény sikeres alkalmazásáról írt beszámolót a világ első számú orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine.
Vágólapra másolva!

A visszérgyulladás nem csak fájdalmas és kellemetlen, hanem igen veszélyes betegség: nem elég a végtagot nyugalomba helyezni, hanem sürgős gyógyszeres kezelést is igényel. A visszerek gyulladása igen gyakori, és főleg az alsó végtagon kezdődik. A hirtelen kezdődő elváltozás főleg a szövődmények kockázata miatt jelent életveszélyt. A visszérben megalvadó vér egy része az alvadás helyéről elszabadulva a tüdőt ellátó erekbe sodródhat, és igen súlyos állapotot, szerencsétlen esetben halált okozhat.

A bonyolult betegség becslések szerint az Európai Unió országaiban másfél millió embert érint, közülük mintegy 500 000 minden esztendőben belehal a szövődményekbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikája szerint ez kétszer annyi, mint az AIDS, emlőrák, prosztatarák és a közlekedési balesetek okozta halálozás együtt.

Egyszerűbb lesz az új gyógyszerrel a kezelés

A visszerekben bekövetkező véralvadás, a trombózis kezelését éppen a szövődmény, az embólia megelőzése végett a véralvadás gátlása jelenti. Erre eddig is voltak már hatásos gyógyszerek, de használatukat megnehezítette, hogy adagjukat rendszeres laboratóriumi ellenőrzés alapján kellett szükség szerint módosítani, és nem ritkán voltak mellékhatások is.

Az új szer, a dabigatran tabletta nem igényel folyamatos laboratóriumi ellenőrzést, és a mellékhatások is ritkábbak. Ez mind a betegnek, mind a doktornak nagy könnyebbség, mert így a visszérgyulladás gyakran hosszú ellátást igénylő kezelése egyszerűbb, és ugyanakkor a korábbinál még hatásosabb is.

A fontos új gyógyszerek emberen történő vizsgálata ma széles körű szervezés, nemzetközi együttműködés útján történik. A dabigatranra vonatkozó RE-COVER tanulmányt 29 ország 228 vizsgálati központjában végezték, az ellátott betegek sorsát fél éven keresztül követték. A korábbi, sok kényelmetlenséget jelentő, kiegészítő vizsgálatokat igénylő kezelési mód és a dabigatran tabletta azonosan hatásosnak bizonyult, viszont az új ellátás során 37 százalékkal ritkább volt a vérzéses szövődmény. Ezek az előnyök a hosszú távú kezelés során még jelentősebbnek tűnnek.