Természetes gyógymódok a téli nátha tüneteire

Vágólapra másolva!
Tél közepén sokan küszködnek megfázással vagy influenzával. Miért nem sikerül megúsznunk ezt az évszakot tüsszögés, köhögés, torokfájás vagy láz nélkül?
Vágólapra másolva!

Gyakran mi magunk vagyunk az okai annak, hogy a kórokozók megtalálnak bennünket. Amikor egyre hidegebb van és egyre korábban sötétedik, szívesebben majszolunk pizzát a kanapén a tévé előtt ülve, mint hogy gyors sétára induljunk vagy az edzőterem felé vegyünk utunkat. Ehhez tegyünk hozzá még a karácsonyi ételáradatot és máris kész a túlterhelt, edzetlen szervezet, amely tele van méreganyagokkal. Testünk megpróbál megtisztulni és ennek eszköze gyakran a megfázás vagy influenza, legyen az bármilyen kellemetlen is.

Legközelebb ahelyett, hogy a gyógyszeres szekrényhez rohannánk és előkapnánk a köhögéscsillapítókat, nyákoldókat, gyulladásgátlókat és hányingercsillapítókat, támogassuk inkább a szervezet tisztító mechanizmusait.

A betegség első jelére ajánlott szerek:

A-vitamin: 20 000 NE napi egyszer, 5 napon át, étkezés közben bevéve. Terhesség idején ellenjavallt.

Cink: 25 mg legfeljebb naponta háromszor, étkezés közben bevéve.

Echinacea kivonat: 30 csepp két evőkanál forró vízben feloldva napi 4-8 alkalommal. Leghatásosabb éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt vagy 2 órával utána.

C-vitamin: 500 mg napi 4-8 alkalommal.

Szürcsölgessünk egész nap forró vizet, ez ellensúlyozza a levegő szárazságát és segít a méreganyagok eltávolításában.

Torokfájás esetén használjuk a homeopátiás Ceanothus kivonatot (30 csepp napi 3-4 alkalommal), mely serkenti a nyirokkeringést, emellett kétóránként öblögessünk meleg sós vízzel.

Orrduguláskor az ősi indiai neti kancsó segítségével enyhíthetjük a tüneteket, így a meleg sós víz kimossa a kórokozókat és a port az orrjáratokból. Az eukaliptuszos inhalálás is jót tehet.

Ha lázasak vagyunk, várjunk türelemmel. Számos tanulmány bizonyította, hogy a lázcsillapítók használata megnöveli a betegség időtartamát. A szervezet a láz segítségével pusztítja el a kórokozókat, így öltözzünk melegen, használjunk hideg borogatást és pihenjünk.

Hányinger esetén ne nyúljunk azonnal gyógyszerhez, engedjük megtisztulni a szervezetet.

A lábadozás során fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséglevet, gyógyteát és zöldséglevest. Ezzel megszűnik az éhségünk és testünk az emésztés helyett a betegség legyőzésére fordíthatja erőit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!