Vágólapra másolva!
Tanácsok azoknak, akik szeretnének mértékletesebbé válni az alkoholfogyasztás terén.
Vágólapra másolva!

Ne igyál körről körre!

A barátok roppant fontosak, de az egymásnak rendelt körökkel elveszítheted a fogyasztás feletti kontrolt. Találd meg a módját, hogy ki tudd kerülni a "kötelező" köröket.

Lassan kortyolgasd az italod!

Kimaradhatsz az újabb és újabb körökből, ha rendelsz magadnak az elején valamit, és mértékletesen szürcsölgetve egész este kitartasz amellett az egy pohár ital mellett. Így ha valaki újabb italra csábít, nyugodt lelkiismerettel mutathatsz a még kezed ügyében lévő pohárra vagy üvegre.

Nem hívd fel magadra a figyelmet!

Aki hangosan rendel, vagy látványosan nem alkoholt rendel, arra mindig felfigyelnek, és győzködni kezdik, ha azonban csendesen iszogatod a pohár italod, senki nem foglalkozik az alkoholfogyasztásoddal.

Tégy úgy, mintha...

Az ásványvíz vagy a tonik külsőre épp úgy néz ki, mint egy alkoholos ital, nyugodtan igyál ilyenből akár többet is, a legtöbben azt gondolják majd, alkoholt iszol. Fogadd el a meghívásokat, de csak az alkoholmenteseket. Amennyiben gyógyszert szedsz, például antibiotikumot vagy antihisztamint, egyáltalán ne alkoholizálj.

Válaszd a kisebb alkoholtartalmút!

Nagy a választék a könnyebb sörökből, és újra divatos a fröccs is, így akár eldiskurálgathatsz a barátaiddal oly módon, hogy egy pohár bornak megfelelő alkoholnál többet nem viszel be a szervezetedbe.

Kérj jeget az italodba!

Ha sok jéggel kéred az italod, tovább tart, és kevesebb alkohol jut a szervezetedbe.

Ne éhgyomorra alkoholizálj!

A perec, a chips és a sós mogyoró talán nem a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik, de a szórakozóhelyeken érdemes fogyasztani belőlük, mert üres gyomorra sokkal gyorsabban hat az alkohol - hiszen az aszpirin mellett ez az egyedüli vegyület, amely közvetlenül a gyomorfalon át szívódik fel.

Két ital között hajts fel egy pohár vizet!

Két pohár víz italozás előtt kifejezetten praktikus, hiszen egyrészt ezzel megakadályozható, hogy azért igyál, mert szomjas vagy, másrészt közömbösítheted az alkohol vízelvonó tulajdonságát is. Érdemes minden alkoholos ital közé egy pohár vizet is beszorítani.

Söröző helyett válassz éttermet!

Ha csak beszélgetni ülnél be barátaiddal valahová, érdemes megfontolni, hogy inkább étterembe, mint sörözőbe menjetek.

A szimpla a barátod!

Ne kérj duplát semmiből, úgy könnyű elveszíteni a mértéket.

Lapos pénztárcával vesd bele maga az éjszakába!

Csak korlátozott mennyiségben vigyél magaddal pénzt az estére, így nem eshetsz túlzásba a magadnak és a barátaidnak rendelt italok terén sem.

Forrás: Health24